Как да махнем зъбния камък

Спрях да ходя на зъболекари и се справям със зъбния камък с ТОВА!

Чистенето на зъбния камък, както и всяко посещение при зъболекаря, е неприятна процедура. Затова днес ви предлагаме няколко превантивни метода, с чиято помощ ще предотвратите образуването на зъбен камък и плака и ще се преборите с вече наличните.

Отстраняване на плака

Тези популярни рецепти не вредят на зъбния емайл, те просто размекват плаката или дори зъбния камък, допринасяйки за по-лесното почистване на зъбите. Поради естествения антисептичен ефект, отварите служат и за дезинфекция на устата и предотвратяват по-нататъшната поява на плака!

Отвара от липов цвят

ЩЕ ВИ ТРЯБВА:

  • 4 супени лъжици липов цвят
  • 4 супени лъжици сухи люспи от слънчогледови семки, без ядката
  • 1 литър вода
  • ПРИЛОЖЕНИЕ:
  1. Пригответе отварата: в топлата вода пуснете липовия цвят и смачканите люспи слънчоглед, оставете сместа да заври, след което охладете леко и прецедете течността.

Измийте зъбите с обикновена паста за зъби. След това ги изплакнете с хладката отвара.

  • Плакнете устата с отварата сутрин и вечер всеки ден, а седмица по-късно ще забележите, че няма и следа от груба плака!

Слънчогледовите люспи не са винаги на разположение, но не се притеснявайте! Те могат да бъдат заменени от  дъбова кора , която е лесно да се намери в билковите аптеки. Отварата от липов цвят е полезна за плакнене на устата и на онези, които носят протеза или зъбни импланти. Това ще ви предпази от всякакви възпалителни процеси!

Отвара от хвощ

ЩЕ ВИ ТРЯБВА:

  • 30 гр. хвощ
  • 1 чаша  вода

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  1. Пригответе отвара – пуснете в горещата хвоща и оставете да заври. Оставете да се запари, след което охладете чая.
  2. Приемайте отварата 2 пъти на ден по 1/3 чаша в рамките на 15 минути след хранене. Времетраенето на този профилактичен курс е 20 дни.
  3. Забележка: Ако имате проблеми с бъбреците, хвощът е противопоказан!

Отварата от хвощ е забележителен противовъзпалително и почистващо средство. Ако зъбите ви са предразположени към  образуването на плака , непременно опитайте силата на лечебната напитка! В допълнение, хвощът подобрява циркулацията на кръвта: много е полезен при пародонтоза.

Е, оказва се, че почистването на плака не толкова трудно, колкото си мислите! Разбира се, това не означава, че трябва да спрете да ходите на зъболекар! Профилактиката е най-важното нещо!

Източник: zajenata.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply