За какво служи това

Знаете ли наистина какво обозначават тези символи в колата Ви?

Правилата за движение се преподават по време на шофьорските курсове, но всичките символи от таблото е просто невъзможно да се научат.

Иконките на таблото не са нещо ново, но посланията, скрити зад тях, биха могли да носят все по-различна информация.


Ето еднa малкa образователна програма, която бързо ще ви запознае с някои важни бутони в съвременните автомобили. Но първо, кратък тест.

Ако бихте могли да отговорите веднага, какво означават следните символи, не е необходимо – вие познавате добре колата си. Въпреки това, нищо не пречи на проверите по същия начин своите близки.

Първите два символа са светлините за мъгла . Както се оказа, дори шофьорите с дългогодишен опит не винаги ги различават един от друг. Този, при който светлинния поток е насочен надолу, се използва за предните фарове за мъгла, а този, където светлинния лъч се простира хоризонтално – за задните фарове.

През деня бихте могли да използвате фаровете за мъгла, вместо късите светлини. Но задните можете да ги използвате само в условия на лоша видимост.

Следващ символ – необяснима загадка даже и за най-модерните таксита. Всеки път, когато попитате водача за какво служи този бутон, получавате различни отговори, вариращи от „нямам идея“ до „стъклото не се поти.“


Има два варианта на този бутон. Вторият е:

С този бутон се активира системата за рециркулация на въздуха в купето. Този режим ви позволява да спрете притока на въздух отвън, заедно с праха от пътя и изгорелите газове. Незаменимо нещо, ако пред колата внезапно се появи камион, който отделя вредни газове.

Режимът на рециркулация може също да се използва за бързо охлаждане (през лятото) или отопление на купето (през зимата). Но при включен бутон за рециркулация често се замъгляват прозорците на колата, така че най-добре е да използвате този режим, когато работи климатика.

Друг таен бутон е Shift lock. Той се използва при автоматичните скоростни кутии, в случай на авария, за да заключите автомобилът на скоростта, която е в момента. С натискането му, скоростния лост преминава в неутрално положение. Сега бихте могли да преместите колата, без да стартирате двигателя.

И накрая. Ако често сте зад волана на различни превозни средства, и всеки път, когато спирате на бензиностанцията, трескаво започвате да се чудите от коя страна на автомобила се намира резервоара, просто погледнете показалеца на горивото. При повечето коли, до съответната икона има малка стрелка, която насочва към правилната посока.

Източник: ДунавМост

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply