img

Болест ли е хомосексуалността и има ли лечение за нея?

/
/
/

Въпреки че все още има страни, в които да си гей е незаконно, в по-голямата част от света хомосексуалността е приета за нещо нормално.

През 2001 г. Холандия стана първата държава, в която са рзрешени гей браковете.

Оттогава още десетки страни разрешиха еднополовите бракове – Белгия, Канада, ЮАР, Норвегия, Швеция, САЩ и други.

В миналото обаче да си хомосексуален е тежко бреме, което не всеки успява да носи. Немалко са случаите на самоубийства или лечения, които убиват.

Във видеото горе вижте – „Има ли значение дали си гей, ако си герой?“

Ето и 10 факта за това, как през годините хората са се опитвали да променят хомосексуалните чрез разговори, опиати, шок и дори чрез хирургическа намеса.

1.Най-ранната документирана терапия на хомосексуалност е от Зигмунд Фройд

Той няма проблем с гейовете, но както става ясно намира хомосексуалността при жените за притеснителна. За негово нещастие дъщеря му Анна дава признаци за силно привличане от представителките на същия пол.

Притеснен от това известният психоаналитик започва да изследва дъщеря си от 23-годишна възраст по шест нощи в седмицата. Двамата си говорят за състоянието й и фантазиите й, за да може Фройд да й помогне.

Въпреки повече от 1000 часа терапия Анна остава такава, каквато е, и заживява щастливо с друга жена, Дороти Бърлингам, с която прекарва 54 години.

2. До 1992 г. хомосексуалността е определяна като болест

Американската психиатрична асоциация класифицира хомосексуалността като психично разстройство до 1973 г. Същата година 5854 от членовете на асоциацията гласуват да бъде премахната от списъка с психични заболявания, но цели 3810 души искат тя да продължи да бъде определяна така.

Тогава е постигнат компромисен вариант, да бъде вписана като „объркване в сексуалната ориентация“, а през 1987 г. е премахната напълно от категорията „болести“.

Световната здравна организация от своя страна определя хомосексуалността като разстройство до 1992 г.

3. През годините са използвани ужасяващи методи за лечение

Шоковата терапия е най-честият метод срещу еднополовите отношения. Вариантите са два – или пациентите са водени на електрически стол в психиатрично заведение, или семействата им са пригаждали домовете си за терапията.

Има различни варианти и на самата шокова терапия. Един от тях е методът с прожектор, свързан с електрошок. Всеки път, когато на екрана се появи картина, изобразяваща хомосексуалност, по тялото на пациента преминава електричество, докато сам не смени слайда на такъв, показващ хетеросексуални отношения.

Подобна е и тактиката, при която на пациенти са показвани снимки на отношения между мъже, след което са им давани лекарства, от които да повръщат.

4. Сестрата на Джон Кенеди е жертва на терапията

През 40-те и 50-те години на ХХ в. д-р Уолтър Джаксън Фриман популяризира лоботомията като метод за лечение на всички видове душевни болести, включително и хомосексуалността.

Грубата форма на мозъчна операция представлява вкарване на метални пръчки в очната кухина, които се забиват в мозъка, и се дърпат напред и назад, за да се прережат снопчетата от вътрешномозъчни нервни влакна, които свързват основата на главния мозък с челната мозъчна кора.

Фриман прилага метода на хиляди пациенти, 40% от които са хомосексуални. Най-известният му пациент е сестрата на президента Кенеди. Тя не е лекувана от „грешна“ сексуална ориентация, а заради ниското си ниво на интелигентност. Лоботомията довежда до редица увреждания и сестрата на 35-ия президент на САЩ прекарва остатъка от живота си в институция.

5. Във Великобритания 65 000 мъже са арестувани, защото са гейове

и са накарани да взимат хормони, които да ги излекуват. Терапията с хормони също е често срещан метод за лечение на хомосексуалността. Най-известен е случаят на брилянтния британски математик и криптоаналитик Алан Тюринг.

След като създава няколко метода за криптоанализ и прави подобрения на използваната за целта изчислителна електромеханична машина „Бомба“, което прави възможно дешифрирането на кодовете на „Енигма“, и допринася за победата на Съюзниците срещу Нацистка Германия по време на Втората световна война, Тюринг е съден за хомосексуалност.

Избира да бъде подложен на медикаментозно лечение, вместо да бъде вкаран в затвора. От хормоните той се разболява, започва да трепери и му порастват Гърди. Не може да издържи всичко това е се самоубива, като изяжда ябълка потопена в цианид.

И още…

6. Никога не е имало доказателства, че хомосексуалността е състояние, което може да бъде променено.

7. При управлението на Ленин в Русия хомосексуалността и абортите стават законни.

8. Алберт Айнщайн участва в петиция за премахване на забраната за хомусексуалност в Германия.

9. Вероятността едно момче да стане гей нараства с броя по-големи братя, които има.

10. Хомосексуалността и двойките от един и същи пол са били уважавани в миналото в Индия и в Гърция.

Източник: Lifebg.net

Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *