кокаин

Вижте какви щети нанася кокаина на тялото ви!

Всички са чували колко вредни са наркотиците за човешкото здраве. В специална статия, публикувана в британското издание „Daily Mail” проф. Джон Хенри от болницата „Сейнт Мери“ в Лондон описва как точно кокаинът променя тялото.

Психични проблеми

Въпреки че кокаинът се използва заради еуфорията, която предизвиква, у хората, които редовно взимат по-големи дози, се наблюдават краткосрочни пристъпи на безконтролно поведение, нарушена преценка и импулсивно поведение. При някои се наблюдават и халюцинации и усещане, че някой ги преследва.

Гърчове и мускулни спазми

При честа употреба на хероин могат да се наблюдават и мускулни спазми и гърчове (припадъци). Може да се стигне и до кома или до бъбречна недостатъчност.

Носът

Тъй като кокаинът се смърка през ноздрите, той може да причини свиване на кръвоносните съдове в носа и когато малко след употреба, те отново се разширят, то носът може да се зачерви и да се запуши. Честата употреба на кокаин води до намаляване на притока на кръв към носната преграда (стена, която разделя ноздрите) и може сериозно да я увреди.

Черният дроб

Употребата на кокаин често е съпроводена с употреба на алкохол, тъй като това на практика засилва усещането, давано от дрогата и удължава нейното действие. Това увеличава риска от смърт цели 18 пъти в сравнение със ситуациите, при които кокаинът се употребява самостоятелно.

Болка в гърдите

Една от най-честите причини, поради които се налага спешно лечение, е свиването на кръвоносните съдове в коронарните артерии и останалата част от тялото. Това лишава сърцето от нормално кръвоснабдяване и увеличава риска от поява на аритмия и дори от инфаркт.

Кръвно налягане

Употребата на кокаин води до рязко повишаване на кръвното налягане

Мозъкът

Редовната употреба на кокаин може да доведе до мозъчна аневризма, която може да се спука и да застраши живота или да нанесе сериозни щети на мозъка.

Сърцето

Редовната употреба на кокаин може да доведе до покачване на холестерола и на практика да направи така, че 30-годишен човек, който често се дрогира, да има кръвоносни съдове на 60-годишен човек.

Източник: profit.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply