медицински показатели

Много е важно и не трябва да го подценявате! Вижте кои са основните здравни показатели, които всяка жена трябва да следи!

Показателите, изброени в тази статия, трябва да бъдат следени всяка година и при най-малкото отклонение от нормите да потърсите лекарска помощ! Колко често ни се случва да забравяме важните неща: телефонни номера, пароли, дати… Цифрите сякаш излизат от главата ни прекалено бързо. Но когато става въпрос за здравето ни, има показатели, които е невъзможно да се забравят!

Фактът е, че някои изследвания могат да кажат на вашия лекар много за здравето ви, като например да предвиди риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и други опасни болести.

Ето кои са показателите, които със сигурност трябва да запомните:

1. Кръвно налягане

Лекарите наричат високото кръвно налягане тих убиец, защото протича без симптоми. Докато вашето кръвно налягане не достигне критично високо ниво, вие не можете да го почувствате. Ето защо, е важно то да се измерва редовно. Нормата, към който трябва да се стремим, е 120/80.

2. Холестерол

Общият холестерол е съставен от два вида – “добър” или липопротеини с ниска плътност на холестерола и “лош” – холестерол – висока плътност. За “лош” холестерол се счита този, който влиза в обхвата около 100, а “добър”- в диапазона 60. Въпреки това, колкото е по-нисък, толкова по-добре. Проверявайте нивата на холестерола си поне веднъж годишно.

3. Тиреотропен хормон (TSH).

1 от 10 души (предимно жени) поне веднъж в живота си са имали проблем с нивото на този хормон. TSH – хормон на щитовидната жлеза, който също стимулира тироидните хормони Т3 и Т4. Всички те заедно осигуряват енергийния баланс на организма и синтеза на протеини, регулират функцията на червата и менструалния цикъл, определят работата на централната нервна система, слуха и зрението. Проверката на този хормон може да не бъде всяка година, но ако сте страдали от безпричинна умора, храносмилателни проблеми и промени в теглото, се консултирайте с лекар и си направете изследване. Неговата норма за възрастни варира от 0.4 до 4.5 mlU/I.

4. Ниво на кръвната захар

Гликиран хемоглобин (hbA1c) – кръвен тест за захар, който показва нивото на кръвната захар. Измерва се в проценти: Колкото повече е захарта в кръвта, толкова по-голям процент е гликираният хемоглобин. Нормата е 5.7% или по-малко. Ако имате резултат над 5,7 – имате повишен риск от развитие на диабет. Ниво 6,4 се нарича преддиабетно състояние. Трябва да преминете спешно към ниско-въглехидратна диета и да бъдете наблюдавани от лекар. Препоръчително е да си правите изследвания веднъж в годината.

5. Костна минерална плътност

Този анализ определя плътността на костите ви и съответно тяхната чупливост и риска от развитие на остеопороза. Вашата цел – норма от 1 до -1. Ако вашите показатели надхвърлят тези цифри, имате ниска костна маса или остеопороза. Жените след 65-годишна възраст трябва да си правят изследвания всяка година. По-младите жени могат да следят показателите си, ако са имали предишни нарушения или имат генетична предразположеност към заболявания на костите.

6. Талия

Талията не е само мярка за красота. Лекарите казват, че тя може да каже повече за здравето ви от индекса за телесна маса. Талията се измерва на нивото на пъпа и обикновено не трябва да превишава 89 см. Ако надвишавате тази цифра, може да имате проблеми с обмяната на веществата – увеличава се риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Следете обемите около талията си и ако забележите внезапна и бърза промяна, това може да бъде и знак за рак на гърдата.

7. Пълна кръвна картина

Пълната кръвна картина включва показатели на хемоглобина, левкоцити, тромбоцити и еритроцити, както и други важни параметри. Изследването определя дали не страдате от анемия и дали няма възпалителен процес в организма си. Този анализ също се препоръчва като част от годишния медицински преглед.

Други важни показатели

Цифрите, описани по-горе, трябва да се знаят от всяка жена. Но в зависимост от вашата възраст, медицинска история и наследствена предразположеност трябва да включите в годишния си списък от изследвания и други анализи. По-специално, лекарите препоръчват да извършвате проверка на чернодробната и бъбречната функция, особено след 35-годишна възраст, пишат от zajenata.bg.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply