img

Тези хора почти не боледуват и живеят много дълго, следвайки няколко прости тайни!

/
/
/
Високо в Хималаите, на самата граница между Пакистан и Индия, в най-северните райони, граничещи с Кашмир, Китай и Афганистан, живее един народ, който пази невероятната тайна на дълголетието. Хунза или бурушо е народ, за който се разказват мистични легенди, но извън тях, тези реални хора, живеещи на покрива на света, често доживяват до крехката възраст от 140 години.
В рамките на тази малка, миролюбива общност, съставена едва от около 30 000 души, има жени, които раждат на 65 години и мъже, които, макар да изглеждат на 40 г., всъщност са поне 2 пъти по-възрастни. Твърди се, че това са най-щастливите хора на света, които почти не боледуват. Този високопланински народ е живото доказателство, че диетата и начинът на живот са изключително важни за живота.

Къде се крие тайната им за дълъг и щастлив живот? Сайтът The mind unleashed, цитиран от fakti.bg изброява 8 от нещата, които хунза правят, за да си гарантират невероятното дълголетие, с което са известни.

1. Пестеливо хранене.

Поради географското си местоположение, хунза живеят при много сурови условия, така че ядат пестеливо. Обикновено консумират малко месо и се хранят само два пъти на ден. За тях няма междинни хранения, имат само закуска и обяд. В менюто им преобладава вегетарианската храна и зърнените култури, на което най-вероятно се дължи и устойчивата им и здрава храносмилателна система.

2. Чиста храна, чиста вода, чиста почва и качествен въздух

Храната, която хунза консумират, е напълно естествена и не съдържа химически добавки. Западната храна е пълна с пестициди, хербициди, фунгициди, генетично модифицирани организми, обработена е с химикали, натъпкана със захари, фалшиви захари, MSG, изкуствени аромати, че дори и формалдехид — химикал, използван за обработка на мъртвите тела в моргите. Хунза консервира своята храна по естествен начин. Плодовете се сушат на слънце, а за направата на мляко и сирене не се използват допълнителни добавки.

3. По-малко месо в менюто

Въпреки че хунза ядат месо веднъж седмично, предимно пиле или риба, това няма нищо общо с месото, което консумираме ние. В хранителния режим на този удивителен народ преобладават органичните плодове и зеленчуци, зърнените храни като ечемик, просо и елда. Тези сурови и пресни храни им осигуряват достатъчно енергия.

4. Познат лек срещу рак

Хунза консумират и много кайсии и кайсиеви ядки. Именно, този техен навик може би е основата причина да са защитени от тумори. Кайсиевите ядки са богати на витамин B17, който действа антиканцерогенно. Хунза правят масло от ядките на кайсиите, но то се консумира в малки дози, защото ядката на кайсията е отровна.

5. Защита на стомашно-чревния тракт

Хунза консумират и много кисело мляко, което пречиства и заздравява тяхната чревна флора.

6. Ежедневни упражнения на открито

Хунза прекарват голяма част от дните си на открито, на чист въздух сред природата. Има десетки научни изследвания, които доказват, че здравето и настроението на човек се повишават, когато прекарва повече време навън. Но освен, че прекарват много време сред природата, хунза се движат много. Те обикновено ходят по около 20 км всеки ден и вършат много физическа работа.

7. Непреработен хляб, съдържащ всички необходими ензими

Хунза също така ядат много ядки и семена, но любимото им допълнение към всяко хранене е специален хляб, наречен „чапати“. Той се прави от пшеница, просо, елда или ечемик, като брашното от тези култури е едро смляно и в готовия хляб често има цели зрънца.

8. Последната тайна на хунза? Медитация и чести почивки

Западният човек работи в условия на стрес, а ежедневието му е изключително забързано и натоварено. Нямаме и една свободна минута, в която да спрем и да си починем, да се съсредоточим върху дишането си и просто да благодарим, че сме живи. Хунза живеят по абсолютно противоположен начин. Те практикуват медитация и се доверяват на инстинктите си, за да разберат кога е време за почивка. Те прекарват много време в съзерцание и себеопознаване, в което може би се крие и ключът към щастието им.

Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *