стара книга

Откриха стара прашна книга в църквата, но когато я отвориха останаха без думи!

В книгата, напечатана през 1644 на кирилица, са споменати български въстания.

В българска църква е бил открит рядък, 400-годишен екземпляр на Евангелието. Книгата, която е била пазена в тайна в течение на столетия е съдържала записи за важни събития от историята на България, предаде агенция „Фокус“, позовавайки се на УНИАН.

Книгата, напечатана през 1644 на кирилица била открита след смъртта на настоятеля на храма „Св. Пророк Илия“ в село Войнежа край Велико Търново. Предполага се, че книгата е била предавана от свещеник на свещеник в течение на много поколения.

В момента книгата се намира в Националния исторически музей в София.

Според музея книгата е богато украсена с декоративни елементи. Навремето тя е била активно използвана по време на богослуженията, за което свидетелстват следите от восък и износените долни краища на страниците. В началото на книгата се съдържат записки от различни автори, в които се споменават събития от българската история.

През 1644 г-. България се намира под турско робство. Сред записките има споменавания на въстанията на българите срещу турците от 1835 г. Освен Евангелието е бил открит и екземпляр на сборник със специални песнопения за утрините, напечатан в Москва през 1838 г.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply