img

Не е за вярване, но е истина: Първият вибратор е измислен, за да лекува…

/
/
/
Обичайно за лекарите през 19 век било да лекуват пациентки, страдащи от „хистерия“. Симптомите най-често включвали постоянна тревожност, раздразнителност и подут корем.

Вината за това заболяване, което вече не се признава от медицинските специалисти, се приписвало на женската утроба, както свидетелства и името му (от старогръцкото „hystera“ – матка), пише „Обекти“.

Предписаното лечение била физическа процедура, наречена „тазов масаж“ за предизвикване на „хистеричен пароксизъм“ или с други думи, оргазъм – който би трябвало да възстанови психичното здраве на пациентката.

Осигуряването на тазови масажи било рутинна част от работата на викторианските лекари (каквато е била и векове по-рано).

Но, както свидетелстват медицинските списания от тогавашно време, това била досадна и физически изтощителна процедура.

Първият вибраторЗатова в края на 19.в. д-р  Ж. Мортимър Гранвил патентовал спестяващия усилия вибратор. Първоначално използван само като медицински инструмент, с огромния си генератор вибраторът можел да бъде монтиран единствено в лекарските кабинети.

Постепенно тъй като набира огромна популярност, уредът напуска лечебните заведения и започва да се инсталира по домовете преносим „уред за масаж“, който разкрасява, лекува главоболие и какво ли още не. Така твърдят някои от първите печатни реклами.
Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *