програма на пералнята

Никога не трябва да пускате пералнята на тази програма, защото се получава „бактериална супа“!

Ако пускате пералната си машина на режим с температура 30 градуса по Целзий, тя става истински развъдник на бактерии и може да ви разболее, предупреждават британски специалисти, цитирани от „Дейли Мейл“.

Преминаването в наши дни на по‐ ниски температури на пране използването на по‐щадящи перилни препарати отколкото от времето на нашите баби дава фалшиво чувство за чистота на прането.

Бактериите изобщо не се унищожават, а напротив ‐ те откриват отлична жизнена среда на 30 градуса и превръщат съдържанието на пералната машина в „бактериална супа“.

Поради тези причина експертът по хигиена д‐р Лиса Акърли съветва поне веднъж месечно този електродомакински уред да се пуска без пране на програма с 90 градусово нагряване на водата, за да могат да се унищожат натрупаните микроорганизми. Акърли съветва да се перат интимното бельото, спалното бельо и чорапите отделно от кърпите за лице и хранене.

Изследвания са установили, че остава 0,1 грама фекална маса дори и върху бельо, изпрано с леките програми при ниски температури.

А това съответства на 10 000 микроорганизма. Ако перете на гореспоменатите режими, винаги си измивайте добре ръцете, след като извадите влажното пране от барабана, съветва Акърли.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply