Възстановяване на паркет

Как да възстановите старият паркет, без циклене и сложни процедури (ценни съвети)

Цял живот – ремонти! Хайде, слагането на тапети не е толкова трудно, но  смяната на настилката на пода  вече е трудна задача – скъпо, отнема много време и трябва да се махнат голяма част от мебелите, за да се направи място.

С течение на времето паркетът може да загуби добрия си външен вид, но това не означава, че състоянието му не може да бъде подобрено.

възстановяване на паркет

Днес ще ви научим как с няколко прости трика да върнете на паркета бившата му красота. Без циклене и други сложни технологии!

Възстановяване на паркет
  1. Драскотини, ожулвания, олющен лак
    За създаване на защитно покритие, което ще предпази вашия паркет още 50 години, го покрийте с  епоксиден или акрилен лак. Той изсъхва в рамките на един ден и ще придаде на дървото блясък за години напред. Ако има драскотини, просто ги отстранете преди лакиране със специална паста. Можете лесно да я намерите по рафтовете в железарията, само си вземете проба от паркета или го снимайте, за да не сбъркате цвета. Никой не би предположил, че някога на това място е имало драскотина. За да премахнете дъвка или изсушен пластилин, сипете лед в найлоново пликче  и го поставете върху проблемното място. След 20 минути лесно ще може да отстраните нежеланото замърсяване.
  2. възстановяване на паркет
  3. Скърцане
    За досаден проблем като скърцането има една проста причина – износването. Първо трябва да се измери нивото на влажност на въздуха в стаята. Ако то е 60% или повече, единственото решение е смяна на настилката, но в рамките на няколко години ще я споходи същата съдба. Свалете лайсните и проверете подложните клинове . Ако не ги държи нищо, трябва да ги замените. Поставете нови и ги набийте много здраво. Набивайте ги по мъничко всеки ден, докато подът престане да скърца. Също така, в отверстията между дъските поставете  малки клинове .
    възстановяване на паркета
  4. Надуване
    Този проблем може да бъде решен само, ако на пода е излято  не много голямо количество течност и не е стоял в това състояние по-дълго от 14 дни. След този период ще се образуват гъбички и вече трябва да се прилагат средства за борба с този проблем. Първо трябва да се затопли мястото на  подуване на паркета  с горещ въздух от сешоар в продължение на 90 минути. Ако имате познат с нужната техника, можете да го загреете и със специално устройство. Веднага, докато е още горещ, покрийте с кърпа и поставете отгоре тежест в съотношение 10 кг на квадратен метър. След ден снемете тежестта и настилката ще бъде като нова.
    възстановяване на паркета
И не забравяйте – правилната и редовна поддръжка може да ви спаси от всички посочени проблеми! Споделете полезните съвети с приятелите!
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply