img

Вижте как са се разкрасявали жените от древността!

/
/
/
loading...
Питали ли сте се какви ли козметични средства са използвали жените в древността, за да изглеждат красиви?

Оказва се, че красотата често е изисквала и жертви, тъй като много от разкрасителните помади са представлявали опасност за здравето. Някои козметики са можели да доведат до смърт, други са причинявали хронични заболявания или нарушаване обмяната на веществата.

Вместо желаната красота, древните жени често получавали деформации или болести.

В Древен Египет, например, за да постигат руменина на бузите си, жените използвали сок от някои сортове на цветето ирис. Но той е толкова остър и силен, че възпалява кожата, а възпалението не утихва продължително време.

Жените в миналото, също като съвременните дами, изпитвали комплекси относно бръчките, петната по лицето или луничките. За да ги премахне, кралицата на Египет Клеопатра е използвала вани с мляко. Този метод, разбира се, не е вреден нито за здравето, нито за женската красота.

Не такива успехи в красотата си търпяла съпругата на Нерон, Попея, когато съчетавала различни съставки в козметични продукти. За подмладяване на кожата, Попея преспала с маска на лицето от смляна ръж, стрити листа от върба, мед и магарешко мляко. На сутринта маската напукала лицето й и вместо да се превърне в красавица, Попея набързо се сбабичосала.

Някои жени налагали лицата си със суров бял дроб от камила. За да придават на лицата си аристократична бледност, асирийските жени използват смес от оловно белило и яйчен белтък, която нощем нанасяли върху лицата си.

Този метод за подмладяване постепенно става популярен и в Гърция, Рим, а след това в Европа и просъществувал до края на ХVIII век. Резултатите може би се досещате какви са – много жени осакатили лицата си.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *