img

Всички ползвате ТЕЗИ предмети у дома, а не знаете, че имат срок на годност – вижте, защото е много опасно!

/
/
/
loading...
Всички следим сроковете на годност на храните и напитките, които консумираме. Предметите от бита ни обаче също не могат да се ползват вечно.

От BrightSide ни напомнят кога трябва да сменяме някои от най-използваните вещи вкъщи.

1. Възглавници – 2-3 години

С времето която и да е възглавница се превръща в дом на акари. Освен това губи формата си и това може да доведе до сериозни болки във врата.

2. Пантофи – 6 месеца

Пантофите са идеални за разпространението на гъбични инфекции. Съответно трябва да ги перете колкото се може по-често.

3. Хавлия – 1-3 години

Мокрите хавлии са перфектни развъдници на бактерии. Дори и да ги перете постоянно, няма да успеете да се преборите с тях.

4. Четка за зъби – 3 месеца

Разбира се, четката за зъби трябва да се смени, веднага след като четината по нея се изхаби. Не е лошо да си купите и нова, ако сте изкарали настинка или грип. В противен случай рискувате да се заразите отново.

5. Четка за коса/гребен – 1 година

Не забравяйте, че трябва да ги почиствате добре поне веднъж седмично. Ако пък четката ви е с естествен косъм, това означава да я сменяте на 7-8 месеца.

6. Биберон – 2-5 седмици

Бибероните от латекс трябва да се подменят независимо от това колко често се ползват или как изглеждат на външен вид. Материалът, от който са изработени, се разпада лесно, а в пукнатините могат да се развъдят микроби.

7. Обувки за джогинг – 1 година

След като сте пробягали 300-350 км със своите маратонки, подложката им започва да се влошава, което означава, че върху ставите ви се оказва по-голям стрес.

8. Пожарогасител – 15 години

Ако по пожарогасителя има каквито и да е следи от нараняване (например пукнатина в маркуча), най-добре го подменете или занесете на ремонт.

9. Разклонител – 1-2 години

Трябва да сте наясно, че подобни предмети имат капацитет. Ако сте го надвишили, това може да ви създаде сериозни проблеми, включително да доведе до пожар.

10. Препарати против комари – 2 години

След този период вече не действат както би трябвало.

11. Парфюм, дезодорант, тоалетна вода – 1-3 години

Парфюмите и дезодорантите съдържат есенции, които траят 3 години, когато се съхраняват затворени и 2, когато се отворят. Тоалетната вода пък – 4 години, когато е затворена и 2 – когато се отвори.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *