img

Майката забелязала малки черни точки в носа на бебето – внимавайте, защото е много ОПАСНО!

/
/
/
loading...
Младата майка Меган Бейдън, буквално била пристрастена към ароматните свещи, които на пръв поглед придават особено уютна атмосфера на дома, предава Блиц.

Но се оказало, че прекаленото увлечение може да има доста сериозни последици за здравето. „Обикновено не оставям свещите да горят дълго, но тази нощ не ги угасих до сутринта.

След като се събуди детето ми, видях че има сополчета и взех памук да му почистя носа. Те се оказаха черни, сякаш съдържаха доста прах или сажди! И тогава разбрах, че това е димът от ароматните свещи”, разказва Меган.

„Дори не можех да си помисля, че свещите оказват такъв ефект. Но когато разгледах една от тях видях на дъното й предупреждение, че свещта не може да се използва повече от 3 часа!”, обяснява тя.

Това уведомление разтревожило Меган и тя започнала да търси допълнителни сведения за вредата от използването на ароматни свещи. Оказало се, че димът им не е най-страшното. При горенето им се отделят отровни вещества!

Ароматичните масла, които се добавят в свещите, при нагряване могат да образуват опасни за здравето на човека съединения. Особено коварен е лимоненът, вещество, което широко се използва в парфюмерията.

Само по себе си това вещество е безвредно и в голямо количество се съдържа в естествените ефирни масла.

Но при температура повече от 300 °C лимоненът се разпада и при взаимодействие с въздуха образува нови съединения, едно от които е формалдехид.

Освен това д-р Алистър Луис от Националния център за атмосферни изследвания в Йоркския университет твърди, че един от видовете лимонен, а именно L-лимонен, еканцерогенен ! Той се използва масово в парфюмерията, най-вече в продуктите с аромат на хвойна.

Доктор Луис допълва, че ситуацията се усложнява от новите стъклопакети на прозорците. Те са херметични и формалдехидът остава дълго време в жилището. Така че, ако някой има много силно желание да запали у дома ароматна свещ, то след това трябва хубаво да проветри всички помещения, препоръчва The Huffington Post. А най-добре е изобщо да се откажете от ароматните свещи и ароматни лампи, допълва изданието.

Източник: zajenata.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *