img

Месец май е перфектен за зачеване на бебе – вижте какво трябва да направите!

/
/
/
Учени доказаха, че наред с психологическите фактори, външните като температура на околната среда, климатични условия и сезон оказват не по-малко влияние върху вероятността от забременяване.

Те до голяма степен могат да помогнат или да възпрепятстват усилията ни да се сдобием с рожба, твърдят експертите. Според тях май и юни са най-благодатните за зачеване месеци през годината. Причината за това е преди всичко хормоналният баланс, който през пролетта претърпява сериозна промяна. Хормоните се развихрят, а заедно с тях чувствителността на сетивата значително се изостря.

Като добавим и покачването на температурите, картинката е пълна – човек се чувства по-комфортно, настроението му е приповдигнато, а самочувствието – високо.

Всъщност, ето как учените обясняват това явление Хормонът мелатонин, който се произвежда нощем, стимулира съня. Тъй като през зимата е тъмно по-дълго време, нивото на мелатонина се задържа по-високо през деня, затова и ни се спи повече. При прехода от зимата към лятото стойностите на мелатонина спадат.

Става по-светло, а ние – по-будни и по-активни.

От друга страна антиподът на мелатонина – хормонът на щастието серотонин, се стимулира от слънчевата светлина. Смяната на хормоните играе голяма роля и в психологически план. Това е и обяснението на закономерността, че през пролетта интересът към противоположния пол расте толкова много. Това е и причината жените да забременяват най-често през пролетта. Месеците май и особено юни са най-благоприятни, като през юни се забременява с 25% по-лесно, поради което напълно заслужено си е спечелил названието „блажения месец“, пише „Уомън хотнюз„.

Ако наистина искате бебе и то точно сега, има начин дори да помогнете на „блажения месец“ да се развихри с пълната си сила. Ето как можете да направите това според съветите на специалистите:

– Следете с какво се храните – наблегнете на натурални и здравословни продукти. Приемайте достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати. Жените, които искат да забременеят, е добре да наблегнат на повече риба, зеленчуци, плодове, ядки, семена и растителни масла.
– Спортувайте – откажете се от интензивните тренировки за сметка на по-лежерните спортове като плуване, танци, йога и бягане.
– Намалете стреса – един от основните фактори, влияещи негативно върху зачеването, е стресът. Ако се чувствате под напрежение, помислете си дали не е време да помислите за варианти, които ще ви помогнат да се разтоварите от стреса – разходка сред природата, срещи с приятели, пътуване до екзотична дестинация и др.
– Пълноценният сън е от значение – условието е да отделяте за нощен сън не по-малко от 8 часа на ден. Това ще нормализира биохимичните процеси в организма и ще възстанови силите ви. Недостигът на сън води до нарушаване на менструалния цикъл, главоболие, хормонални проблеми.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *