цезарово сечение

5 мита за децата, родени с цезарово сечение, в които всички вярват, но дали е вярно?

Цезарово сечение – операция , по време на която бебето се изважда на бял свят чрез в матката.

Тези раждания понякога са наричани изкуствени. В някои случаи тази операция е единственият изход за майката и детето, но има и случаи, в които жените просто молят акушер-гинеколога да направи цезарово сечение, с цел да избегнат продължителното болезнено раждане. Отдавна циркулират митове във връзка с тази тема – дали Цезаровото сечение може да бъде опасно? Ето най-важните 5 мита:

1. „Цезарчетата“ са хиперактивни деца

Трябва да се отбележи, че цезаровото сечение може да бъде причина за хиперактивност при детето ( липса на внимание, хиперактивност), но не винаги! На първо място, подобни проблеми могат и да не възникнат, а от друга страна, ако детето наистина е хиперактивно, с правилно лечение и грижи това може да бъде преодоляно!

2. Тези деца се нуждаят от специални програми за развитие

В повечето случаи, тези деца се развиват напълно нормално. Разбира се, поради факта, че са родени с помощта на операция, лекарите трябва да бъдат по-бдителни при тези деца, така че в някои страни те често се водят на отчет при педиатър и невролог, но това е само предпазна мярка. По принцип, ако едно дете има забавяне в развитието, то обикновено се влияе от няколко фактора, не само от цезаровото сечение.

3. „Цезарчетата“ изостават във физическото си развитие

В този случай проблемите с физическото развитие може да са предизвикани от редица фактори: първият дъх на бебето е закъснял, понякога виновник е околоплодна течност, попаднала в дихателните пътища, а отрицателно въздействие върху нервната система може да има и анестезията. Всъщност, всичко това не означава, че детето непременно ще изостава в развитието, изобщо не! Тези деца са в рискова група по отношение на изоставане в ръста и теглото. Дали при детето ще възникнат проблеми зависи също така от това, дали операцията е била планирана или е била по спешност, защото при втория вариант тялото е неподготвено, което повишава риска. Но не го прави стопроцентов!

4. Децата, родени с операция, често плачат

По време на в*гинално раждане, детето изпитва огромен стрес, който позволява да се активират различни хормони и невро-физиологични процеси. Това води по-устойчив и адаптивен манталите , докато децата, родени чрез цезарово сечение, не чувстват подобен стрес, така че тяхната нервна система е в състояние на депресия. Това може да доведе до различни проблеми в тази област, но това е само един рисков фактор, не и предпоставка!

5. След операцията, майката няма да има мляко, така че бебето ще расте по-лошо

Проучването е установило, че при децата, родени с цезарово сечение, състоянието на мозъка се нормализира до 9-10 дни след раждането, докато при деца, родени по естествен начин, това се случва на първия ден. Понякога, след секцио при жената, се нарушава процесът на лактация, така че мляко в гърдите наистина не се произвежда. Съществува и възможност и майката да не може да кърми детето, защото са й предписани силни антибиотици, които не трябва да се предават в тялото на детето. Кърменето има положителен ефект върху развитието на детето, който е още по-полезен, когато майката наистина е в състояние да кърми бебето сама.

След всяка операция има рискове, така че винаги трябва да се има едно наум. И все пак, в никакъв случай не трябва да мислим, че цезаровото сечение задължително ще да доведе до негативни последици. Основното нещо е да имаме добър лекар и се грижим за детето правилно!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply