факти за парите

Няколко малко известни факта за ПАРИТЕ, които няма да ви кажат в училище!

Парите са неизменна част от нашия живот.

И докато, определено е необходимо да променяме начина си на мислене за тях (че не са нещо лошо) и да учим децата си на основни принципи за парите, ето малко интересни факти свързани с парите, които може и да не са ви известни, пише Money.bg.

Първата банкнота в света се появява в Китай преди цели 1 400 години. От тогава насам, банкнотите стават неизменна част от съвременния живот на хората.

Най-тежката монета е направена в Швеция и тя е с тегло от близо 20 килограма, a най-леката монета, идваща от Непал и тежи едва 0.002 грама.

Ръбовете по монетите се появяват, за да не се „краде“ от метала. В дните, когато монетите са били направени от сребро и злато, хората са можели спокойно да преживяват от претапянето на монетите. Това обаче, е било нелегално и се е наказвало строго.

Най-малката банкнота в света е издадена в Мароко и е била с размерите на пощенска марка, с дължина от 2.54 см.

Най-голямата издавана банкнота е била тази от един куан в Китай, печатана през 14-ти век и с размери 22.86 х 33.02 сантиметра.

Най-големият подписан чек е бил издаден от американския посланик към индийското правителство, на стойност 1 280 000 000 долара (един милиард и двеста и осемдесет милиона долара).

Parker Brothers са принтирали повече хартиени пари за своята игра Monopoly, отколкото Фед е издало реално в САЩ. Ако се подредят една върху друга всички банкноти за играта, би се получила купчина с височина от над 1 100 мили.

Стойността на транзакциите на валутните пазари е над 6 трилиона долара на ден. За сравнение на 138-те борси по света са необходими повече от 365 дни, за реализирането на подобен оборот.

По 90% от банкнотите в САЩ има следи от кокаин.

Първата кредитна карта е създадена заради човек, който трябвало да плати за вечерята си, но забравил портфейла си. Той се казва Франк МакНамара и е бил ръководител на Hamilton Credit Corporation, през 1949 година. Картата е Diners Club.

Щатският дълг е 10 пъти по-голям от всички долари в обръщение.

Ако имате 10 долара в джоба си и сте без дългове, то вие сте по-богат от 25% от американците.

Банкнотите от един долар са най-бързо изхабяващите се банкноти. Те са с живот от едва 22 месеца, спрямо 9 години за банкнотите от 50 и 100 долара.

Наркобаронът Пабло Ескобар е имал толкова много пари, че плъхове изяждали почти 1 млрд. долара от тях всяка година.

Източник: dunavmost.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply