ананас в саксия

Купих си АНАНАС от пазара, а после един комшия ме светна, че мога да си го отглеждам сама – вижте как да го направите и вие!

Дългогодишната мечта да вкорените ананас в домашни условия, може да се сбъдне особено с помощта на материал за посаждане.

Колко е хубаво да се насладите на вкусния плод и след това да засадите върха му в саксия, като по този начин, ще се наслаждавате на екзотичното растение на перваза на прозореца си в повече от една година.

Както се казва, полезни са и върха, и корените. Вкореняването на ананас е изненадващо просто. По-добре е да го направите в по-топлите месеци, когато ще се получи на сто процента.

Стъпка 1: Изберете ананас

От всеки магазин за хранителни стоки можете да изберете един узрял ананас, главното условие е, че листата му трябва да са твърди, здрави, зелени (не жълти или кафяви). Кората на плодовете трябва да бъде златисто жълта, а не зелена. Препоръчваме ви да си купите поне 2 ананаса – за по-голям шанс за успех. Подробно проверете за наличието в основата и по листата на сиво петно, което показаха поражения от насекоми. Не купувайте такъв плод. Също така, не купувайте презрели плодове. Един прост тест за узряване – издърпайте внимателно листата на ананаса. Ако те лесно да се връщат в изходна позиция, значи плодът е презрял.

Стъпка 2: Подгответе върха на ананаса

Вземете в ръка цялата връзка листа. Силно я обърнете и издърпайте, тя ще излезе с малка част от стъблото. Също така можете просто да я изрежете от самия плод, но в този случай трябва да се уверите, че всичко е било правилно отделено, в противен случай ще изгние и ще разруши цялото растение. Всички елементи, придържащи се към ствола на пулпата, трябва да бъдат чисти, за да предотвратите гниене след засаждане. След изчистване на пулпата (плода) трябва внимателно да отрежете долната част на листата заедно с малка част от плода (малките точки или кръгове по повърхността на стъблото). Бъдете внимателни, за да не повредите корените.

Стъпка 3:

На следващо място, трябва да премахнете няколко листа от долната част на ананаса заедно с 2-3 см от плода. Така на стъблото може да се появят малки кафяви корени. След почистване оставете върха няколко дни да изсъхне преди следващата стъпка. Така ще излекувате белезите по върховете на корените и листата и ще предотвратите гниене.

Има различни начини да направите така, че върхът да пусне корени, но най-простият и най-надеждния е покълването на корените във вода. Необходимо е да потопите ствола в 3-4 см вода. Използвайте стъклен буркан, дръжте далеч от климатици и места с рязка температурна разлика. Водата трябва да се сменя на всеки 2-3 дни. Смята се, че в съд с тъмно стъкло или пластмаса корените поникват по-ефективно.

Стъпка 4: Вкореняване на върха

След като се появят корени, трябва бързо да засадите ананаса в почва. Използвайте готова смес за “Кактус” или “Бромелия”.

Трябва да засадите ананаса

Диаметърът на саксията в горната й част трябва да бъде около 10-15 см (колкото е короната). Задължително направете дупки за източване на излишната вода. След това засипете с почвената смес. Тогава сложете ананасовия връх в почвата и оставете на светло място. Поливането трябва да бъде умерено, почвата винаги трябва да бъде влажна, но не мокра.

Пълното вкореняване трае от 6 до 8 седмици. През този период можете да ускорите по някакъв начин процеса, например, като слагате тор. След около 2 месеца ананасът трябва вече да бъде вкоренен и самостоятелно да консумира вода от почвата. Направете малък тест: леко наклонете растението, ако то се съпротивлява, значи са се образували нови корени, които го държат в земята, ако не е устойчиво – корените не са оформени. В последния случай е необходимо да проверите дали растението не е започнало да гние. Ако видите мухъл, за съжаление, трябва да започнете процеса отначало с нов ананас.

В този момент, старите листа ще изсъхват и умрат, а новите такива ще се появяват в средата на гнездото. През следващата година трябва да отстраните старите и изсъхнали листа и да поливате само веднъж седмично. Една година по-късно растението трябва да се пресади в по-голяма саксия.

Цъфтеж на ананаса

Ананасът цъфти на 3-4-та година (когато листата достигат дължина от около 60 см, а диаметърът на основата – около 10 см). Понякога обаче ананасът цъфти по-късно, а има случаи, в които не цъфти изобщо. Съцветието на плода се състои от повече от 100 здрави сраснати цветя, които след цъфтежа, започват да стават по-плътно прилепени едно към друго, за да образуват стъбло. Цветчетата на ананаса стават матови, но в зависимост от светлината, могат да се променят от светло синьо до тъмно червено. Цъфтежът трае от 7-8 до 10-15 дни в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Миризмата на цвета е деликатен, не е силен, с типичен аромат на ананас.

След това започва да се образува комплекс от плодове, събрани от множество шестоъгълници. След като стъблото започне да расте, подновете азотното торене. След известно време, плодът става с кехлибарено-жълт цвят с типичен ананасов аромат и вкус. От цъфтежа до пълната зрялост ще изминат от 4 до 7 месеца в зависимост от сортовите характеристики.

Често венецът предотвратява пълното разрастване на стъблото, събирайки сили за своето развитие. Отстраняването му е трудно, защото можете да пропуснете мястото на прищипване. По-добре е да изчакате края на цъфтежа. Но почти пълното премахване на нарастващия венец не е възможно, тъй като той е част от растението и излиза от корена. Така че концепцията за “премахване на нарастващата точка” е условно. Може да се добави, че растежът зависи също и от разновидностите на ананаса.

Пресаждане на ананас

Ананасът не цъфти всяка година. След цъфтежа идва времето на пресаждането. Почвената смес трябва да бъде от трева, листа, хумусна почва, пясък и торф. Преди ананасът да достигне зрялост, той трябва да бъде пресаден два пъти: първия път – три месеца след отстраняването на издутинките, втория път – една година по-късно. Внимавайте листата на ананаса да не ви убодат, работете винаги с ръкавици! Отново се погрижете за дренажа. Когато поставите корените в новата почва, не притискайте твърде много. Преди пресаждането полейте растението, а два дни след това го пресадете в саксията с дренажни отвори, давайки му възможност правилно да се вкорени.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply