img

Ти да видиш! Заклинателна таблица амулет ви пази от ЖЕНСКАТА ЗЛОБА!

/
/
/
Ако искате да се предпазите от женската злоба, тогава може да се сдобиете с мъжки амулет.

Този интересен артефакт някога е принадлежал на големия български историк професор Иван Дуйчев. Уникална „Заклинателна таблица амулет“ е възпроизведена в оригиналните си размери и съдържа магически рисунки и текстове за различни случаи.

Тя е един нетрадиционен начин да се почете 110-годишнината от рождението на професор Дуйчев, които се навършват през тази година.

Нейното издаване става възможно благодарение на усилията на учените от Центъра „Проф. Иван Дуйчев“ и фондация „Пчелен кошер“. „Амулетната традиция е най-древният спътник на човечеството. Първите амулети са били зъбите на убитите животни, които ловците са носели, вярвайки, че така силата на убития звяр ще премине в тях. Скъпоценните камъни също са били амулети, по тази причина днес носим бижута“, обяснява пред БГНЕС проф. Вася Велинова.Тя определи „Заклинателна таблица амулет“ като един много интересен артефакт, който „показва вярата в свръхестественото, показва чувството на човека, че винаги е сам в трудни моменти в този понякога недружелюбен свят“. За да се предпазят нашите предци са търсели спасението в амулети, на които са разчитали да ги защитават. Амулетът на професор Дуйчев съдържа заклинания за съдене на неприятел, защита от зъл дух, от светкавици и гръмотевици, за разваляне на магия и против женска злоба. В основата на подобен тип амулети лежи древната вяра в магическата сила на словото, която тук е допълнена с рисунки, включващи мотиви от Кабалата и други древни гадателски книги.

„Не знаем как професор Дуйчев се е сдобил с него, но го е държал вкъщи.“

Той е от 18 век и това се доказва от езика, макар текстовете да са доста кратки. Има запазени редица кабалистични знаци. Знаем, че това е периодът, когато на Балканите се засилва интересът към подобна езотерична и кабалистична традиция“, обясни професор Велинова. Като магически символи в амулета във втория хоризонтален правоъгълник са поместени глаголически букви. Това е типично за късната употреба на глаголицата като тайнописно писмо – тъй като е станала неразбираема, тя се е натоварва със сакрални функции. „Всеки амулет е различен, понякога поръчителят сам си избира какво точно да пише върху него.

Той е строго индивидуален и се прави винаги за конкретен човек“, заяви професор Велинова.

Оригиналът може да бъде видян в ръкописната колекция на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Но благодарение на сътрудничеството на учените с фондация „Пчелен кошер“ всеки желаещ може да се сдобие с него и да изпробва неговото действие на свой гръб. „Професор Иван Дуйчев е слагал амулета на масата, когато някоя дама е прекалявала с говоренето, за да замълчи. Сега след издаването му може би ще се родят интересни истории на хората, които го купят“, пошегува се професор Велинова. Тя подчерта, че издаването на този документ е начин да се продължи животът на старите ръкописи и документи. Те да станат достъпни и познати за широката публика.

„Вдъхваме нов живот на артефактите“, обобщи професор Велинова.

loading...
Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *