как да изберем вкусна диня

След като прочетете тези тънкости повече никога няма да ви лъжат на пазара и ще купувате най-вкусните дини – вижте!

Лятото чука на прага, което означава, че идва дългоочакваният сезон на най-вкусния плод –  динята.

диня

Сочният и сладък плод може да купим на всеки пазар или във всеки супермаркет. Но на всеки се е случвало да попадне на не особено вкусен и зрял екземпляр. Затова днес решихме да ви научим как точно да изберете най-хубавата диня на пазара.

диня

8 съвета за това, как да изберем диня
  1. ТЕГЛО И РАЗМЕР

диня

Голяма грешка е да се предположи, че по-голямата диня е по-сладка. Оказва се, че трябва да заложим на  средната по размер диня .  Идеалното тегло за този плод – 5-7 кг.

2. ЗРЯЛОСТ

диня

За разлика от ябълките, авокадото и бананите, дини не стават по-зрели, ако престоят. За да разграничите зрелия плод от неузрелия, обърнете внимание на опашката. Тя трябва да бъде суха и жълтеникава . Ако видите диня със зелена опашка, тогава тя още не е узряла.

3. МОМЧЕНЦЕ ИЛИ МОМИЧЕНЦЕ

диня

Може да изглежда смешно, но дините се различават по пол. Да различим „момчетата“ от „момичетата“ е много просто.  „Мъжките“ дини като цяло са по-големи, те са слабо издължени по вертикалната ос.  „Момичетата“ са по-сплескани, семките при тях са малко по-малки от тези при мъжките дини. Смята се, че женските дини са много по-сладки  от мъжките.

4. АРОМАТ

диня

Дори душенето на динята отстрани да изглежда малко странно, струва си да опитате миризмата им. Ако смятате, че ароматът й е сладък, то спокойно можете да си я купите. Ако, обаче, забележите, че има  кисел привкус, най-добре е да оставите такава диня на тезгяха, за да не се натровите.

5. ПЕТНА

диня

Петната по дините се появяват, защото плодовете са в контакт със земята. При зрялата диня петното трябва да бъде с наситено жълт цвят, даже и по-тъмен. Не купувайте диня, ако петното отстрани е бяло – това значи, че плодът все още не е узрял.

6. СРОК НА СЪХРАНЕНИЕ

диня

За съжаление, по рафтовете все още рядко може да се намери диня с маркирана дата на годност. Посъветвайте се с продавача преди колко време е откъсната динята. Тя се счита за прясна в продължение на 3-4 седмици след откъсването й от градината.

7. ЗВУК

диня

Зрялата диня при почукване издава кух звук. Също така се опитайте да стиснете динята в горната и долната част, ако чуете леко пращене, значи е добре узряла.

8. СЪДЪРЖАНИЕ НА НИТРАТИ

диня

Съдържанието на химическите вещества може да се провери само като разрежете плода. Ако намерите там  бели или жълти ивици, това означава, че нивото на пестициди и нитрати в динята е надвишено.

Използвайте тези съвети при избора на диня, за да купувате винаги само най-доброто! Споделете тази статия с приятелите си!

Източник: zajenata.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply