img

Сензационни разкритие на учените: Първата човешка цивилизация е била във Врачанско!

/
/
/
loading...
Представители на най-старата човешка цивилизация са живели във Врачанско преди близо 9 хилядолетия, още в средата на каменната ера.

Това показва уникално научно откритие, с което започва новият археологически сезон в района. Доказателствата са основани на радиовъглероден анализ на артефакти от праисторията. Засега това са най-старите находки, намирани по българските земи.

Праисторическият олтар с положени в него огромни еленови рога, който беше археологическата сензация на сезон 2011-2012, сега отново е център на внимание.

Той беше изваден от земята в непокътнат вид и дава богат материал за изследване. С финансовата помощ на университета в Тюбенген са направени два радиовъглеродни анализа на части от рогата, които дават категорична датировка на този артефакт.

„И тъй като вече от праисторическия обект край Оходен имаме дати, те са – виждате цифрите – 5700-5800, този глинен олтар с три черепа на елени очевидно обредно съоръжение, попада в по-ранен период – 6750-6640 година преди Христа“, заяви пред камерата на националната телевизия директорът на РИМ-Враца Георги Ганецовски.

Това означава, че праисторическото селище край Враца е било обитавано не от ранния неолит, а от късния мезолит, уточняват експертите.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *