веганска торта

Уникално вкусна и полезна веганска торта „Шварцвалд“ (рецепта)

Немската торта с вишни и сметана, кръстена на едноименната планина в Югозападна Германия – Шварцвалд, е издигната в култ от страстните любители на десертите.

В сравнение с класическия вариант нашата веган разновидност е доста по-лека и диетична, а пухкавото и нежно усещане и забележителният вишнево-какаово-сметанов вкус определено си заслужават усилията, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 8 порции
За блатовете:

1 ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
3 с. л. какао 1 ч. л. сода бикарбонат
2 ч. л. бакпулвер 2 ч. ч. пудра кафява захар
½ ч. ч. ситно нарязани орехи
200 мл. соево мляко
1 с. л. лимонов сок
150 мл. олио от гроздови семки или слънчогледово олио

За пълнежа:

500 гр. вишни, почистени от костилките
4 с. л. кафява захар
3 с. л. ром или коняк за веган

Сметаната:

800 мл. кокосово мляко 22%
150 мл. оризово мляко
2 ч. л. агар-агар на прах (кантен)
2 ч. л. царевично нишесте
4 с. л. светла кафява захар
1 шушулка ванилия

За шоколадовата глазура:

100 гр. тъмен шоколад
50 мл. соево мляко
1 с. л. глюкоза

За гарниране:

10 пресни вишни или череши
100 гр. тъмен шоколад
сладкарски бои металик, по желание

Начин на приготвяне

1. Едната кутия кокосово мляко за веган сметаната се оставя на стайна температура, а другата се държи поне 4 часа в хладилника.

2. За пълнежа вишните се разбъркват със захарта и алкохола и се оставят да се мариноват за няколко часа.

3. За веган сметаната в малка тенджерка или тиган се смесват оризовото мляко и агарът. Оставят се постоят на стайна температура 5 мин. Добавят се нишестето, захарта, семенцата на ванилията и кокосовото мляко със стайна температура, разбърква се и се слага да се загрее постепенно на умерен огън при непрекъснато разбъркване за 4-5 мин., докато агарът се стопи и сместа заври. Сипва се в тавичка, охлажда се и се слага в хладилника, докато стане много студена и се втвърди. Желираната маса се нарязва на кубчета и се пасира на пюре. Разбива се на пухкав крем с бъркалките на миксера. Охладеното кокосово мляко се отваря, без да се разклаща. Обира се твърдата бяла част от повърхността му и се добавя към разбития крем. Отново се разбива с миксера. Сметановият крем се държи до употреба в хладилника, добре опакован.

4. За блатовете брашното се пресява с какаото, содата и бакпулвера и се разбърква със захарта и орехите. Соевото мляко се разбърква с лимоновия сок, добавят се олиото и солта. Сипват се сухите съставки и се разбърква с бъркалка на гъсто тесто. Тестото се разделя в 2 тавички, застлани с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180˚ С фурна за 15 – 20 мин. или докато се втвърди. Охлаждат се върху решетка. Могат да се изпекат 2 блата с диаметър 26 см или 2 с диаметър 18 – 20 см, които след изпичането и охлаждането им се срязват на две.

5. За шоколадовата глазура соевото мляко се кипва с глюкозата и горещата смес се сипва върху нарязания шоколад. Разбърква се, докато се стопят всички парченца. Ако има нужда, може леко да се загрее на водна баня или в микровълновата фурна.

6. Тортата се сглобява, като се редуват блат, вишни, сметанов крем. Последният блат се залива с топлата глазура.

7. За украсата добре подсушените череши се потопяват в стопения и темперирен до 32° С шоколад и се оставят да се втвърдят върху хартия за печене. За ефектна украса могат да се намажат със сребърна, златна или медна сладкарска боя.

8. За лентата от шоколад дълга ивица ацетатно фолио се намазва със слой темпериран шоколад и внимателно се завива в различни форми. След като се втвърди на стайна температура, се слага в хладилника за 30 мин. Отстранява се ацетатното фолио и шоколадовата лента се слага върху глазурата. Отгоре се подреждат черешите.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply