img

Всички бременни майки, които чакат момченце трябва да прочетат ТОВА!

/
/
/
Употребата на парацетамол по време на бременност потиска развитието на „мъжко поведение“ в изследвани индивиди, като силно уврежда нивата на мъжкият полов хормон тестостерон.

До този извод стигат датски учени от университета на Копенхаген след проведено изследване с бозайници. Те установили, че ако майката е приемала парацетамол по време на бременността мъжките ѝ отрочета проявяват значително по-малко агресия и желание да се съвкупляват с женски индивиди. Детайлни снимки от сканирането на мозъчната активност на засегнатите мъжки демонстрира, че пренаталното излагане на парацетамол резултира в понижен брой неврони в част на мозъка, позната като сексуално диморфично ядро.

Това ядро е овоид – плътно скупчване на големи клетки в преоптичната част на хипоталамуса, която е пряко свързана със сексуалното поведение при бозайниците.

 Д-р Кристенсен, ръководител на научният екип зад изследването, споделя, че ниският тестостерон по време на въртеутробното развитие на човека уврежда силно формирането на типично мъжки черти. Парацетамолът е едно от най-масово използваните средства за облекчаване на мускулни болки, главоболие и повишена температура и все още се препоръчва на бременни. Познато още като ацетаминофен, обезболяващото средство често влиза в състава и на други лекарствени средства, като лекарствените средства използвани при простуда и грип.

Д-р Рейчъл Хол, завеждаща лабораторията по поведенчески невронауки в Monash Medical Center, е на мнение, че дори рядкото използване на парацетамол от бременни жени може да доведе до значителни нарушения в поведението и развитието на нероденото дете години и дори десетилетия след раждането. Дали новооткритият ефект ще бъде доказан и от други изследвания предстои да се разбере, но учените съветват всяка бременна майка да избягва приема на болкоуспокояващи от всякакъв вид преди консултация със специалист.

Източник: Puls.bg

Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *