img

5 неща, които не знаете за парфюмите

/
/
/
loading...

Създаването на един аромат не напразно се описва като изкуство. Процесът е труден, времеотнемащ и изисква много знания, умения и търпение. Темата, разбира се, е изключително обширна, но и наситена със също толкова интересни подробности. Тук ще намерите 5 неща, които най-вероятно не знаете за света на парфюмите.

1. Технологията може да пресъздаде аромата на почти всичко.

През 1980 г. учени разработват технология, известна като „хедспейс“ техника. Тя използва сензор за откриване, анализ и пресъздаване уханието на всеки обект. (Разбира се, парфюмеристите обикновено се фокусират върху растения, цветя и храни). Накратко, поставяте сензора върху обект, той попива аромата му и след това го анализира. Събраните данни – списък със съставките, които се изпаряват от обекта, както и тяхното съотношение една към друга, помага на парфюмеристите да разберат ароматния състав, който след това могат да използват в своите формули.

2. Напълно възможно е да загубите способността си да усещате любимия си аромат

Всеки свиква с уханието на собствения си парфюм – по същия начин, по който можете да свикнете с други елементи от заобикалящата ви среда. Според специалистите след като свикнете със своя аромат, ще го усещате само когато го пръскате или когато съзнателно обръщате внимание на това. Това, разбира се, не е непременно негативно. Наличието на правилните парфюми в ежедневието ви, съпътстващи ви във всеки момент – те просто ще го направят още повече „ваше“ и по-добро. Все пак ви съветваме да не прекалявате с количеството аромат, което нанасяте по себе си, за да може и вие, и другите единствено да му се наслаждате.

3. Хората с чувствителна кожа могат да пробват да нанасят уханието по дрехите си

Ако имате чувствителна кожа, нямате толкова голяма възможност да експериментирате с различни аромати. Може обаче да пробвате да нанасяте аромата върху дрехите си. Опитайте с лека мъгла от разстояние от външната страна на това, с което се облечени. Така и вие, и вашите дрехи ще ухаят на предпочитания аромат. За съжаление, така парфюмът не може напълно да се разгърне (както на самата ви кожа) и става по-краткотраен. Също ако сте с дрехи от по-деликатни материали, бъдете по-внимателни с нанасянето, за да не ги повредите.

4. Точките на пулса не са непременно най-доброто място за нанасяне на парфюма

Според парфюмеристите, косата е може би най-доброто място, на което да се пръска аромат, ако искате да направите впечатление. Косата запазва аромата много по-дълго от кожата и тъй като кичурите са винаги в движение, уханието се разнася още повече. Разбира се, имайте предвид, че ако прекалите с количеството, косата ви може да се изсуши (заради съдържанието на алкохол в парфюма).

5. По-скъпо невинаги означава по-добро.

„Ароматите са като храната, те могат да бъдат вкусни и евтини. Талантлив парфюмерист може да направи чудесен аромат за малко пари“. Синтетично базираните парфюми могат да бъдат по-скъпи от естествените. Това е така, защото редките, високотехнологични суровини често са по-скъпи от натуралните масла и есенции.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *