съвети за здравословен дом

Специалисти разкриват 7-те златни правила за здравословен дом

Акари, мухъл, токсични вещества… Въздухът в домовете никак не е чист, ако не се погрижим за това. Затова специалисти посочват 7-те най-добри начина за създаване на по-здравословен дом.
1. Изперете завесите

Те „засмукват“ пушека, праха и тежките частици. Изпълнени са с акари, които постоянно се размножават.
Подобно на възглавниците, кувертюрите и завивките, пердетата трябва да се перат на всеки три месеца, на 60 градуса. Добре е през топлите сезони да приберете тежките завеси в херметически затворени пликове, където акарите не могат да проникнат. Окачете по-леки завеси, които лесно се перат и съхнат и задържат по-малко прах.

2. Почистете климатика

Задължително извадете филтъра и го измийте с вода и сапун. Той съдържа не само прах, но и голямо количество акари, които ни разболяват. Когато купувате климатик, винаги гледайте да е с високо ниво на филтрация.
Препоръчително е да почиствате дома с прахосмукачка, а не да метете, защото метлата отлепва и премества праха и нечистотиите, които са вредни за дихателната ни система и замърсяват дробовете, лигавицата на носа и на гърлото.

З. Използвайте освежители за въздуха

Като използвате тамян, чай, лавандула, мента и други благовонни натурални масла, те не само ароматизират помещенията, но и елиминират бактериите, гъбичките и другите акари. Когато купувате освежител, обърнете внимание дали е съобразен с големината на помещението.

4. Проветрявайте редовно

Едни от най-големите замърсители в затвореното помещение са новите дървени мебели, направени от плоскости. Те отделят във въздуха формалдехиди и други вещества, които се използват за слепване на дървесината. Помещението с такива мебели трябва да се проветрява постоянно, за да не страдат бронхите ни.
Всекидневно стаята трябва да проветрявате поне 30 минути, за да се поднови въздухът в интериора. Това трябва да ви се превърне в навик сутрин и вечер.

5. Погрижете се за отдушниците

Те помагат да се прочиства въздухът в помещението, да се изсмуква влагата и да се премахнат вредните миризми – формалдехиди, бензоли, въглероден двуокис… Поради това е необходимо периодично да ги почиствате, за да не почерняват от прах и тежки частици – така те не могат да функционират пълноценно.

6. Чистете екологично

Всяка домакиня използва всевъзможни химически препарати, за да лъсне бързо помещението, но те невинаги са най-полезни и ефикасни. Топлата вода е перфектното средство да почистите дома си. Добавете в нея оцет или сода бикарбонат и с лекота можете да лъснете и пода, и всички замърсени повърхности. Лесно, евтино и природосъобразно.

7. Преборете влагата

Влагата подпомага развитието на гъбичките и мухъла, които плъзват по теракота, фаянса, стените и по дрехите. Тя е причина за проблеми в очите и за постоянната кашлица при много хора. Можете да я елиминирате, като измиете фаянса и другите замърсени участъци с воден разтвор на белина.
Пребоядисването на стените и засегнатите повърхности е добре да се прави ежегодно – защо не през пролетта?

Добре е дрехите да се проветряват периодично, за да се отстрани влагата. Във всеки дом е хубаво да има хигрометър, с който да следите сухостта и влажността на въздуха. Идеалната влажност, за да бъдем здрави, е между 45 и 65%.

Източник: lekuva.net

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply