Топ гинеколози разкриха цялата истина за тампоните – трябва да я знаете!

Много жени признават, че ги ползват, защото са практични, но все още имат съмнения дали са напълно безвредни.

Ето експертното мнение на гинеколозите по четири от най-често задаваните въпроси за дамските тампони.

Често имам бяло течение. Възможно ли е причината да е, че използвам тампони по време на месечния си цикъл и те да нарушават естествената микрофлора на влагалището?

Бяло течениеНа практика pH съставът на влагалищната среда се променя през периода на менструация, киселинността се повишава. Това обаче е естествен процес и научни изследвания доказват, че няма нищо общо с ползването на дамски тампони за поддържане на интимната хигиена по време на месечния цикъл.

За пълното успокоение на жените, някои производители вече предлагат и тампони, изработени от влакна, които съдържат GML – глицерол монолаурат. Веществото поддържа нормалния баланс на влагалищната микрофлора. Освен това стимулира растежа и жизнеността на добрите бактерии – лактобактерии, както и потиска развитието на неблагоприятни микроорганизми, които могат да нарушат естествената среда и да предизвикат влагалищни течения.

Пробвах веднъж да ползвам тампон, но ми беше много неудобен, все едно вътре в мен имаше чуждо тяло. На какво се дължи?

Истината за тампонитеДискомфортът ви е бил породен от неправилното поставяне на тампона. Въвели сте го в първата третина от влагалището, където има много нервни окончания и чувствителността е висока.

Идеалното разположение е да е във втората третина на влагалището, където тампонът се държи от мускулите на тазовото дъно. Там има достатъчно място за набъбването му и не се усеща въобще, защото зоната е лишена от сензорни нервни влакна. За целта въведете тампона с помощта на показалеца си на дълбочина до средата на пръста си. За още по-удобното поставяне вече се продават и тампони с апликатори, които са и по-хигиенични.

Възможно ли е тампонът да блокира естествено изтичащата менструална кръв и да предизвика задържането й във влагалището, което да се инфектира?

Няма как да се стигне до подобен проблем. Тампонът действа като гъба и попива кръвта, а не като тапа, която да я спира. Абсорбиращото ядро поема течността, а когато се напои напълно, кръвта просто се просмуква покрай тампона и изтича навън. До този неприятен за дамите момент обаче не се стига при редовната смяна според указанията на модела – обикновено на 2-3-4 часа.

Ползвам тампони, защото са практични и удобни. Притеснявам се обаче да ги препоръчам на дъщеря си, защото е още девствена. Може ли да причинят дефлорация?

Дамски тампониНяма такава опасност. При девойките, особено в периода на първите менструации, девствената ципа става много мека и еластична, защото нивото на естрогени се повишава при половото съзряване на организма.

Спокойно може да ползват дамски тампони, разбира се, с малък размер. За да свикнат с поставянето и изваждането им, е нужно малко повече време отколкото при недевствените жени, а за да се чувстват по-комфортно, нека избират модели с по-гладка повърхност от типа на копринените.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply