как влияем на мозъка

Замисляте ли се как влияете на Вашият мозък? Вижте тези 9 факта – трябва да ги знаете!

Човешкият мозък е може би най-тайнственият орган в нашето тяло. Учените постоянно научават нови факти за работата му, но все още крият много тайни.

Ние от Girl.bg, решихме да ви запознаем с най-ярките открития от последните няколко години в областта на изследванията на мозъка. Те със сигурност ще ви изненадат.

9. Хроничната липса на сън влошава паметта. (вляво 7-8 часа сън; вдясно 4-5 часа)


Учените от Калифорнийския университет в Бъркли откриват убедителни доказателства, че липсата на сън може да влоши паметта и да причини болестта на Алцхаймер. По време на пълен нощен сън, мозъчните клетки премахват токсичните съединения, опасни за нашия мозък. Ако човек не спи достатъчно, това има опустошителен ефект върху мозъчните клетки.

8. Продължителният стрес разрушава мозъка.


Намаляване на паметта, способността за учене, самоконтрол – това са последиците, вследствие на хроничният стрес. Освен това той допринася за чувство на раздразнение, тревожност, напрежение и често разсейване.

7. Любовта и омразата имат много общи неща.


Британски учени разбрали, че любовта и омразата произлизат от подобни области на мозъка. Но за разлика от омразата, любовта значително намалява дейността на областите, отговорни за преценката и логическото мислене.

6. Мозъкът е чувствителен към дехидратация. (вляво – дехидратиран; вдясно – достатъчно вода)


Нашият мозък е почти 80% вода. Следователно дори умерена загуба на течност (около 2%) намалява концентрацията и бдителността и води до влошаване на краткотрайната памет и други когнитивни способности.

5. Бременността променя структурата на мозъка.


Учените са доказали, че бременността намалява количеството сиво вещество в областите, отговорни за социалното познание и способността за разбиране на други хора. Всичко това е необходимо да се укрепи връзката майка-бебе, да се помогне на жената да разбере нуждите на детето си и да забележи възможни външни опасности.

4. Излишъкът от захар в диетата влошава паметта и намалява способността за учене.


Изобилието от фруктоза в диетата забавя мозъка и намалява способността му да се учи, да помни информация и да се концентрира. Това е така, защото излишната захар разрушава невронните връзки в мозъка.

Учените подчертават, че индустриално произвежданата захар е много по-вредна (добавена към безалкохолни напитки, подправки, сосове и бебешка храна). Продуктите, съдържащи омега-3 мастни киселини (мастни риби, ядки и рибено масло) обаче, отстраняват последствията от разстройството.

3. Романтичната любов и чувствата на майката са много сходни.


Оказва се, че според мозъчната активност романтичните взаимоотношения и майчинските чувства са много сходни, но има и различия. Например, страстната любов активира областите на мозъка, свързани със сексуалната възбуда. В допълнение, усещането за тревожност и страх намаляват и усещането за еуфория се увеличава. Майчината любов активира зоните, отговорни за формирането на обич.

2. Рисуването подобрява работата на мозъка.


Изследване показва, че рисуването и съзерцаването на произведения на изкуството подобряват взаимодействието между областите на мозъка, като забавят стареенето. Учените са изследвали влиянието на изкуството върху хора на възраст от 62 до 70 години. Половината от тях се занимавали с история на изкуството, а другата половина се занимавали с рисуване. Уроците по рисуване дават по-силен резултат от историята на изкуството.

1. Четенето идеално тренира мозъка.


Учените от Оксфорд доказаха, че процесът на четене тренира когнитивните способности на мозъка. Той също така активира области, които не се използват понякога. Когато четете, кръвта навлиза в мозъчните области, отговорни за концентрацията и познанието. Трябва да се отбележи, че този ефект не се случва, когато гледате телевизия или играете компютърни игри.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply