руска лютеница

Пробвайте тази рецепта за руска лютеница – пълна е с витамини, а вкуса е уникален!

Доматен сос, чушки и черен пипер през зимата ще бъдат идеалното допълнение към месо, тестени изделия, както и за подготовката на други ястия. Сосът на руската лютеница е с ярък вкус и външен вид, той е много ароматен, умерено пикантен. От количеството на съставките се получава около три литра сос.

Съставки:

Домати – 3 кг
Лук – 0,3 кг
Чушки – 0,5 кг
1 люта чушка
Чесън – 4-5 скилидки
Растително масло – половин чаена чаша
Оцет – половин чаена чаша
Сол – 2 супени лъжици
Захар – 2 супени лъжици
Подправки – на вкус

Приготвяне:

1. Измийте доматите, отстранете зелените части. Обелете лук, отстранете семената от 1-2 чушки и нарежете на ивици.
2. Смелете доматите на около 3 литра доматено пюре.
3. Смелете лука, останалите чушки и лютата чушка.
4. Пюрето се изсипва в тенджера, добавете чесъна, през пресата първо, сол, захар, растително масло и сложете да ври на умерен огън. Оставете да кипне, добавете оцета и оставете да къкри на тих огън за 1 час. По време на готвенето, добавете подправки на вкус, добавете сол и захар, колкото да ви хареса.
5. Когато сосът се приготви, го излейте в стерилизирани буркани, затворете добре.

Бон апети!
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply