img

Тези сервитьори са истински факири – със сигурност не можете като тях (снимки)

/
/
/

Какво прави една вечеря в ресторант добра? На първо място трябва да отидете на място с добра кухня, второ, да си подберете правилната компания. Но има и едно трето условие – да попаднете на добър келнер. Това е човекът, който или ще направи така, че да не оцените хубавите блюда и да забравите за какво искате да си поговорите със събеседниците, но може и да ви накара да забравите за лошия си ден и да се влюбите в буламача на готвача.

Ако е истински сервитьор, ще направи второто.

КелнерКелнер. Това е по скоро призвание отколкото професия, за да работиш това трябва да си мазохист или просто да обичаш работата си.

Познайте по колко чаши държи всеки един от тези сервитьори. Ще бъде малко трудно, нали?

Но обърнете внимание на това, че напълно изпълняват всичко, според етикета – няма нито една чаша, която да е хваната за гърлото. Как успяват да носят всички тези стъклени предмети наведнъж, само те си знаят.

Но с желание и тренировки, всичко се постига.

Чаша чай – идва!

В България пиенето на чай не е на почит, дори всеки един би си казал, че „сервитьорът ще го изпъди, ако влезе и си поръча една чаша чай“. В Англия, Русия и Китай обаче това питие е на почит. Представете си какво е да обслужваш руска чайна в някой от по-крайните квартали на големите градове, където чаят се лее. Но, има ли желание, има и начин как да си решиш проблема и да не се връщаш за по една чашка сто пъти.

Чай

Отсервирайте, моля!

КелнерОтсервирането не е по-лесно от сервирането. Съдовете са много и тежки.

Малцина знаят, че и при отсервирането си има етикет. Там има няколко прости правила, които трябва да се знаят не само от келнера, но и от клиента. Да, точно така, от клиента.

При отсервиране на чинията е прието да се отсервира и чашата с напитката, която е била поднесена към блюдото, без да се взема под внимание факта, дали е полупълна или празна. Единственото изключение от това правило е чашата за вода.

А сега сещате ли се защо често, когато сме в ресторант, заедно с чиниите келнерът помъква и чашите, а ние съвсем неправилно се намесваме като викваме, че чашата искаме да остане на масата. Така излиза, че нашата реакция е неправилна, но всеки си решава сам.

Не ти трябват 100 ръце, и 1 стига, но да е дълга

В ресторантите за бързо хранене етикетът е почти нулев, но това не означава, че да си сервитьор там е по-лесно. Там трябва наистина да имаш 100 ръце и крака на Юсеин Болт. Е, ако не това, то поне като картаджиите ти е нужна силна и дълга ръка.

Сервитьор

келнер

Машина

Това е то, германска му работа, няма как да насмогнеш на 100 клиенти, които си поръчват по 2 бири наведнъж.

келнер

Пиенето на бира в Германия е религия. В това отношение немците си имат сериозни традиции. Една от тях е състезание за носене на бира. Наблюдава се бързината на келнера и това колко чаши може да носи.

бира

Бързо

Когато те чака цял полк гладен народ, етикетът отстъпва на заден план. Но пак си е майсторлък – кой би желал да яде в омазана чиния.

келнер

Професионалист

Истинският сервитьор ще направи всичко за да угоди на клиентите си. Той би се хвърлил в огън и вода, ако трябва, за да утоли жаждата и гладът им.

Яваш-яваш

Когато става въпрос за сервиране и в Ориента местните нрави в стил яваш-яваш дават заден.

келнер

Иновации в сервирането

А ето, че и тук има иновации.

келнер

Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *