пита по селски с кюфтета

Ето това е хитът на сезона: Пита по селски с кюфтета (рецепта)

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:

350 гр. брашно тип 1150
150 гр. брашно тип 500
15 гр. прясна мая
250 мл. вода
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио

За кюфтета:

500 гр. кайма
1 глава лук
2 ч.л. сол
2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. сладък черен пипер

За намазване:

3 с.л. олио
1-2 ч.л. шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От изброените продукти се омесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло за 1 час. Омесвате каймата с лука и подправките, и оставяте също за час в хладилника да поеме добре вкусовете. След това оформяте 7-8 кюфтета.

Втасалото тесто се премесва още веднъж. Слага се в предварително намазнена тава и се разстила с ръце до запълване на тавата. С чаена чаша се изрязват кръгчета от тестото на еднакво разстояние едно от друго. Във всяко едно кръгче се поставя по едно кюфте и се сплесква докато достигне нивото на тестото. Намазва се цялата питка с олио и се надупчва равномерно с вилица.

Включва се фурната да загрява на долен и горен нагревател (без вентилатор) на 180 °С. Времето за загряване на фурната дава възможност на питката да втаса втори път.
Слагате тавата във фурната и печете до постигане на желания от вас цвят на коричката. След това изваждате питката, веднага я намазвате с олио и поръсвате с шарената сол.

Покривате тавата с дебела кърпа и я оставяте да си *почине* поне 15 минути, през което време питката омеква и попива мазнината от кюфтетата.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply