трикове за шофьори

Безценни трикове за шофьори, които ще улеснят живота ви в пъти – вижте ги!

Опитните шофьори знаят, че да имаш кола изобщо не е лесно начинание.

Трябва да се справяш с множество малки проблеми едновременно. Освен това, трябва да внимаваш за безопасността на автомобила си. Вижте полезни трикове, с които да предпазите колата и себе си от неприятни ситуации:

12. Лак за нокти може да прикрие лека драскотина на боята на колата ви. Намерете същият цвят, нанесете тънък слой и го изчакайте да изсъхне.

11. Ако например камък отскочи от пътя и удари предното ви стъкло, то ще се пукне. С времето обаче, тази пукнатина ще става все по-голяма. За да предотвратите това, нанесете 2, 3 слоя безцветен лак.

10. Ако паркирате на топло време, няма да отнеме дълго, за да започне воланът да ви пари и да не можете да го докоснете. За да не се случи това, след като спрете го обърнете на 180 градуса.

9. Шофьорите използват този трик често. За да не бъдете заслепявани от слънцето докато шофирате, вземете акрилен лист и го прикрепете към предното стъкло. Акрилът много лесно залепва за него, заради статичното електричество и пази очите ви от ултравиолетовите лъчи.

8. Ако тръгвате на дълъг път и сте притеснени да не прихванете „автомобилна болест“, сложете дафинов лист под езика си. Той съдържа химикали, които успокояват стомаха и нервната система.

7. Това е полезно решение за всички, които носят слънчевите очила в колата- прикрепете ги със щипка към сенника. Така няма да паднат и да се счупят или изгубят. Заедно с тях, може да прикрепите и докумените си или билетчетата за паркиране.

6. Някои цитрусови плодове могат да повлияят по-добре и от кафе. Ако се чувствате уморени докато шофирате, сложете парче лимон под езика си. Това ще ви разбуди доста бързо. И все пак не ви препоръчваме да карате недоспали.

5. Поставете силиконова формичка за мъфини на дъното на поставката за кафе. По този начин ще предотвратите евентуалното разливане на чашата, а дори и да се изсипе, по-лесно ще го почистите.

4. Много полезен трик за начинаещи шофьори- закачете тенис топка, която да виси от тавана в гаража ви с въже. Нека пада на нивото на багажника на автомобила. Така никога повече няма да се притеснявате, коато паркирате и винаги ще имате ориентир докъде можете да вкарате колата.

3. Има специален начин да се провери качеството на маслото в двигателя. Загрейте го за 5-10 минути и след това го изключете. Извадете пръчката и капнете няколко капки върху лист хартия. Внимателно поставете листа на топло място и изчакайте 2 часа, за да изсъхне маслото. След това проверете резултата.

-Ако ръбовете на петното са гладки (почти прозрачни), това означава, че в маслото има вода и то е в добро състояние.

-Ако в центъра, сместа е с тъмен цвят, значи маслото е твърде мръсно и се налага смяната му.

-Ако има видими метални чстици върху листа, значи най-вероятно имате развалена част по автомобила и използвате нискокачествено масло.

-Ако забележите пък светлосив или кафяв кръг на листа, това значи, че частици от маслото не се разтварят и е редно да бъде подменено.

2. За да проверите състоянието на газта си, поставете една капка върху бял лист хартия, ударете върху него и изчакайте да се изпари. Ако хартията е напълно бяла след експеримента, това означава, че използвате висококачествена газ. Ако има мазно място, това означава, че в газта има керосин.

Ето как можете да проверите газта за смола:

Поставете капка газ върху чаша и я запалете. След като капелът изгори, проверете цвета на кръговете около него. Ако те са бели, в газта няма смола. Ако те са кафяви, има достатъчно смола, която може сериозно да повреди двигателя.

Ето как да проверите дали има добавена вода към газта ви:

Изсипете малко газ в прозрачен буркан и добавете малко разтвор на манган. Разклатете го добре и проверете цвета. Ако мангановите кристали  са се разтворили и газът  е станал пурпурен или розов, това означава, че към него е добавена вода.

1. Отворете вратата и един от предните прозорци. След това отворете и затворете вратата от другата страна на автомобила. Този трик спомага за бързо охлаждане на автомобила и също така лесно се отървете от неприятните миризми.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply