какво можеше да си купим с 1 лв

Спомени от бай Тошово време: Какво можеше да си купим с 1 лв?

Навремето ни даваха по 20 стотинки за закуска, с които спокойно си купувахме баничка, боза и нещо сладко.
Ето какво можехме да си купим по времето на социализма само с един лев:

обикновени вафли „Чайка“ – 0.12 лв.,
кутия цигари „Арда“ – 0.60 лв.,
баничка – 0.18 лв.,
боза – 0.10 лв.
Общо – 1 лев.

За два лева:

билет за трамвая – 0.06 лв.,
цигари „Слънце“ – 0.32 лв.,
кибрит – 0.06 лв.,
обяд в столовата – 1 лв.,
билет за кино – 0.35 лв.

Вярно, че имаше много дефицитни стоки, но бяха добри времена, за които можем да си спомняме само с носталгия, пише „Ретро“.

Коментари от мрежата:

Много ще си спомняме за доброто старо време-искахте демокрация-ето Ви я! Да те управляват неуки хора-твоята съдба да се решава от циганите-също неуки хора-едно време-няма да ходят циганите на училище и ли на работа-нямаше го този лукс.

Веднага след казармата-на вторият ден младежите на работа. И сега работят – по нощни клубове и дискотеки и на другият ден -спане, готови за следващия екшън!

„Избивания, побоища, кланета, катастрофи и какво ли не – не ни трябва война, ние българите ще се унищожим „сами“.

Това е нашата „демокрация“. Преди си имаше ред дисциплина – болниците си бяха „болници“, образованието отлично. Не като сега – навъдили ги стотици „университети“ само и само да лапат пари-а от там излизат едни кадри – Господ да ти е на помощ!

То не било „у млякото-ами у суроватката“ – както казваше баба, но имаше мъдри думи на старите хора, а имаше и кой да ги слуша и да си взема поука.

Баба ми може да е вземала 28 лв. пенсия, но си имаше всичко, защото си го гледаше във градината -отглеждаха се и животни! И никой не съм виждала от възрастните хора да рови по казаните, а сега срам и позор – всеки втори. Живея във центъра на града и всеки ден ги виждам!

Първо това поколение трябва да се научи да работи – после на ред и дисциплина, и после можем да говорим за демокрация!!!!! А не като изтъркана плоча да ми говорите – за „бананите“, пък и най малко софиянци могат да се оплакват – винаги са били с привилегии – в така наречените „показни магазини“имаше всичко! Сега яжте банани, а родителите ви да измират от мизерия и нищета! Вие очи и уши нямате ли бе хора? Ако сте хора!!!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply