най-древният календар

Вижте най-древният календар, който с точност отброява месечните цикли – намира се в България!

Той е изработен от глина и от 19 века отброява слънчевите и лунните години

Поредното уникално откритие в България! Това е древния календар, който е изработен от глина във формата на овнешка глава, и който вече от 19 века точно отброява смяната на месеци, години и космически цикли.

Върху този своеобразен календар има дупки, които отчитат лунните и слънчевите периоди.

Тази уникална находка е единствената по своя род в Европа. Тя се съхранява в историческия музей в град Перник. По проучване на някои историци, този глинен „часовник” е изработен от древните агриани – племе, населявало земите около река Струма. Други учени залагат произхода на календара да е дело на келтите.

Находката представлява глинена глава на овен с размери – дължина от 19 см и ширина от 13 см.

И въпреки, че не е твърде голяма по големина, тя съдържа цялата необходима информация за отброяване на периодите. Открита е при разкопките в село Боснек, общ. Перник, когато работници копаели за поставяне на водопровод за селището.

Уникалният календар е единственият, който е направен като глава на животно, и представлява лунно-слънчев античен календар от паратегматичен тип, каквито са били римските календари, разказва Николай Сивков – музеен експерт, който изучава ценната находка.

Вероятната възраст на календара е от ІІ – ІV век.

По цялото протежение на фигурата има врязани дупчици, знаци и резки, които помагат за броенето на дните в месеците – 28,29,30 или 31 дни. Те са сходни като метод за отчитане със старите римски календари от VІІІ-VІІ век пр.Хр.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply