трикове за дома

Всички ги имат вкъщи, а не са наясно, колко много работа вършат! Чистят до блясък съдове и уреди без проблем!

Тежки миризми, силни химични съставки и изпочупени нокти. Това са само част от страничните ефекти на почистващите препарати, които ежедневно се използват за почистването на дома.

Има обаче бързи, лесни и ефективни рецепти за хигиена вкъщи с продукти, които са налични в кухненския шкаф на всеки дом. Ето няколко рецепти от тефтера на баба, които ще улеснят живота на всяка домакиня.

Пакетчета чай почистват огледалото

Упоритите замърсявания от огледалото изчезват лесно и бързо, като използвате повторно вече употребените пакетчета чай и кафе. Накиснете ги в гореща вода и с получената течност с помощта на мека кърпа почистете огледалото. След това подсушете повърхността със суха микрофибърна кърпа или вестник.

Има и още по-лесен начин да придадете блясък на огледалото. Потъркайте мръсните участъци от огледалото с парче обелен картоф, а след това измийте повърхността с хладка вода. Подсушете със суха кърпа или вестник. По същия начин се чистят и прозорците.

Тебешир и оцет премахват варовик

Ако по огледалата има засъхнал варовик, лесно може да го отстраните със смес от 1 см тебешир, 1 с.л. оцет и 1 с.л. вода. Тебеширът се добавя в съд с оцета и водата. Получената каша се нанася върху огледалната повърхност с помощта на гъба или велурен парцал.

Оцет и сода за хляб махат ръжда

В банята често се появява ръжда, която трудно се чисти, особено без химии. Вместо това опитайте с разтвор от оцет и сода за хляб. Оставете разтвора в продължение на няколко минути върху мръсното място, след това изплакнете с вода и избършете плочките със суха кърпа.

Лимон и сол за дъската за рязане

Когато дъската за рязане се захаби, я натъркайте с един лимон и едра сол. Разрежете лимона наполовина и натъркайте добре дъската, а след това поръсете със солта. Оставете да престои 5-10 мин., а с останалата част от лимона премахнете солта и изплакнете дъската с топла вода.

Царевично брашно и сода за хляб за петната от килима

Петната от килима изчезват, като поръсите върху тях сода за хляб и царевично брашно. След 15 минути почистете с прахосмукачка.

Фурната се чисти с вода и сода за хляб

За премахване на мазнината и наслояванията от фурната си направете смес от 1/2 чаша вода и 1 чаша сода за хляб. Нанесете получената паста върху стъклото и повърхността на фурната и изчакайте 15 мин. Изплакнете повърхността внимателно и подсушете с чиста мека кърпа.

Оцет за тоалетната чиния

Използвайте неразреден оцет за дезинфекциране и почистване на тоалетната чиния. Напръскайте и оставете да подейства няколко минути. След това отмийте.

Черен хляб и активен въглен премахват миризми от хладилника

Почистете рафтовете и вътрешните стени на хладилника внимателно с разтвор от 2 с. л. сода. След това избършете с мека кърпа и сложете на стелажите в хладилника парчета черен хляб, чаши със сода, резени лимон и активен въглен. Това ще премахне миризмите и ще предотврати появата на нови.

Морска сол за ютията

Ако по повърхността на ютията забележите ръжда или други петна, натъркайте малко морска сол върху плоскостта. След това изгладете бял лист хартия и спокойно може да бъдете спокойни, че петната няма да се пренесат върху любимите ви дрехи.

Солта отпушва тръби

Водата в мивката се оттича бавно? Това означава, че тръбата е запушена. Ако искате да си спестите употребата на всички рекламирани препарати, може да отпушите канала с половин чаша сол, която трябва да изсипете в сифона на мивката. А след това залейте с 1 литър гореща вода.

Зехтин за мивката

Неприятните петна и следи от твърда вода по крановете на мивката се отстраняват лесно с кърпа, напоена със зехтин, с която да ги забършете.

Ако коритото на мивката е алуминиево, също може да почистите със зехтин. Или пък може да заблестят с бебешко олио, нанесено с кърпа по крановете.

Бебешко олио за ваната

То е особено ефективно и при предпазване от мръсотии и бактерии във ваната и мивката в банята. Нанесете тънък слой бебешко олио по краищата на ваната. След това няма да полепват остатъци от паста за зъби и шампоан във ваната или мивката.

Петната от козметика изчезват с лак за коса

При гримиране сте изцапали любимата си риза или рокля с козметика? Напръскайте с лак за коса и изчакайте 10 минути. После избършете с влажна гъба и накрая я пуснете в пералнята. Колкото и упорити да са петната, ще изчезнат.

Алуминиевото фолио чисти петна по стъкла и съдове

По огледалото или прозорците има петна? Може да ги премахнете с алуминиево фолио. Намачкайте на топка парче фолио и започнете да търкате. Този метод е особено ефективен при почистване на загоряла мазнина или засъхнала храна по кухненските съдове.

Тебеширът пази приборите за хранене от потъмняване

Вилици, лъжици и ножове няма да потъмнеят с годините, като увиете парче тебешир в марля и го оставите в шкафа. Марлята ще абсорбира влагата, а приборите ще останат като нови.

Водката убива бактериите от матрака

Изсипете малко водка в пулверизатор с пръскало и напръскайте внимателно матрака на леглото. Така ще убиете бактериите от него. А за да придадете хубав аромат на леглото, може да добавите във водката капка от любимото си етерично масло – лавандула, например.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply