прогноза за времето март

Синоптиците от НИМХ към БАН разкриха какво ни очаква през целият месец март!

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9°, а в планините – между минус 8 и минус 2°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 90 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 15° и минус 10°, на места до минус 20°, а най- високите – между 19° и 24°.

През март динамиката на атмосферните процеси ще е голяма. През първото десетдневие от месеца валежите ще са често явления и има условия за значителни количества.

През повечето дни ще превалява предимно дъжд, а в периода 2-4-ти март в Западна и Северна България и ще превали и сняг. Има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, въпреки че ще се повишат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и ще са близки до обичайните.

И през второто и третото десетдневие времето ще остане променливо, с превалявания.

Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения, при което дъждът в Северна и Западна България ще преминава в сняг.

Най- голяма вероятност за валежи има около 13-и, 15-и, 18-и, 23-и, 25-и, 28-и и 31-ви март.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 3 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 40 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2.03 – пълнолуние, 9.03 – последна четвърт, 17.03 – новолуние, 24.03 – първа четвърт, 31-пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 18 ч. и 15 мин. През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30°.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply