Активностите, които мигрираха онлайн заради Covid-19

Пандемията от Covid-19 много измени начина, по който живеем, и това е очевидно за всеки. Още в първите седмици на 2020 година много от нас бяха принудени да останат по домовете си и да спазват цял куп строги мерки, насочени срещу разпространението на заразата. Това доведе до мигрирането на много дейности, които са традиционно офлайн, в интернет среда. И това съвсем не беше толкова лошо.

Ако можем да гледаме от позитивната страна на пандемията и всичко, което тя промени, то разширяването на активностите онлайн е едно от тях. Ето и няколко примера.

Образование

Най-отчетливата новост, особено за рамките на България, е преминаването към обучение онлайн. Заради карантината се наложи учениците да останат у дома си, както и техните учители.

Уроците започнаха да бъдат преподавани онлайн, чрез интернет връзка, оценките се нанасяха електронно, появиха се и електронни дневници и бележници. Всъщност, това е нещо, което трябваше да се случи и то отдавна. От много години насам се говори за масово въвеждане на електронни учебници, дневници и бележници, както и за развиването на повече технологични умения сред учениците и учителите им най-вече. Пандемията даде тласък на това.

По-голямата част от учениците в страната все още се обучават от къщи. За момента не е ясно какви биха могли да бъдат последиците от продължителното получаване на знания по интернет и дали това ще ощети младежите, правейки ги по-малко ерудирани. Всичко това предстои да видим в следващите месеци и години.

Спорт

Освен училищата, врати затвориха фитнесите и всички други спортни зали. Предвид оставането у дома и липсата на движение, много хора избраха да спортуват от къщи, също благодарение на онлайн услугите.

Редица популярни спортисти, йога инструктори и други даваха съвети на хората как да практикуват различни тренировки в домашни условия. Всъщност, това доста се хареса на голяма част от потребителите, тъй като им спести времето за ходене до фитнеса или залата и връщането от там, транспортните разходи и други подобни усложняващи фактори.

Карантината ни показа, че нямаме оправдание да не спортуваме, дори да сме затворени у дома си. Няма здраве без физическа активност и това е нещо, което всеки трябва да запомни.

Забавления

Редица начини за забавление се преместиха в интернет и онлайн бетингът е най-същественото доказателство за това. Истината е, че това е нещо, което хората отдавна правят в мрежата, но сега тенденцията се засили още повече.

Потребителите на най-доброто българско казино, Efbet, се увеличаваха с всеки изминал от началото на пандемията. Уебсайтът за залози и игри им позволяваше, и продължава и към този момент, да опитват късмета си по най-различни начини и да печелят пари от това.

Интересно е, че според експертите огромният прилив, наистина голямата миграция към предимно онлайн казина тепърва предстои. Причината е, че тази практика предлага неизброими удобства за потребителите. Така например, те могат да залагат и да играят от леглото, от дивана, докато приготвят вечеря или са във ваната, а това е нещо безценно.

Срещи с близки и роднини

Друга осезаема промяна е тази в начина, по който общувахме с нашите близки и роднини. Много рождени и имени дни, великденски и коледни празници бяха отпразнувани само с виртуални срещи, тъй като спазването на социалната дистанция изисква да не се срещаме с хора, чието здраве е в по-висок риск.

Това наложи цяла една онлайн култура на взаимодействие с любимите хора. Да не говорим, че що се отнася до служебните отношения, чрез услуги като Zoom се проведоха и много коледни партита.

Всичко изброено показва, че миграцията на активности в онлайн средата е нещо, от което сме имали нужда и за което сме били готови. Все пак нека се надяваме, че коронакризата скоро ще приключи и все още ще можем да правим някои любими неща навън, офлайн.

Без съмнение, човек има нужда и от двете опции, за да живее щастливо и пълноценно!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply