Вкусно месо, което не изисква специални разходи и кулинарни умения, е находка за всяка домакиня.
Станало е толкова обичайно за нас да пържим, да печем и да готвим храната, че напълно забравихме за традиционния начин на приготвяне на месо. Какво може да е по-добре от прошуто, пастърма? Само сушеното месо, което понякога е по-полезно и вкусно от колбасите и пушените продукти.
Днес ще ви разкажем за един прост начин за приготвяне телешко.
Оказа се много вкусно мезенце само за 3 дни, много подобна на италианската брешала. Само вместо вино ще използваме друга съставка.
Сушено телешо месо вкъщи
СЪСТАВКИТЕ
1 кг телешко филе
150 мл водка/коняк
100 г сол
100 г захар
1 ч.л. черен пипер
3 супени лъжици слънчогледово масло
ПОДГОТОВКА
Изплакнете месото. Премахнете всички вени и мазнини.
Вземете една найлонова торбичка и изсипете сол, захар, черен пипер, водка/коняк и олио. Разбъркайте добре марината.
Сега поставете телешкото месо и завържете торбичката здраво. Разклатете я така, че марината да обвива цялото месо. Поставете опаковката в хладилника в продължение на 3 дни.
Извадете месото от хладилника. Важно: не го изплаквайте, а просто избършете с хартиена кърпа. Оставете го да изсъхне малко и да се насладите на вкуса!
Оказа се добре, много вкусно месо! Между другото, вместо водка можете да използвате коняк (само качествен). Така че месото ще се окаже още по-пикантна и с лек дървесен послевкус. Просто невероятен деликатес може да се получи само за 3 дни.
Споделете с нас в коментарите си рецепти за готвене на джърки. Също така споделяйте начина да подготвите това вкусно ястие с приятелите си в социалните мрежи.
2 коментара