Вече сме писали за някои от продуктите, които често се “фалшифицират“ – скариди, шоколад и други. Днес ще поговорим за ориза. За опасността алармира Korean Times.
Оказва се, че в Китай произвеждат пластмасов ориз , който се изнася в големи количества.
Той не е изцяло синтетичен, основата му е от картофено нишесте , което се добавя към пластмасата до постигане на желаната форма. Изяждането на порция от този ориз е еквивалентно на това да сте изяли една найлонова торбичка. Ето защо, преди да сготвите ориза, е препоръчително да го проверите. Може би това „чудо“ е достигнало и до вас. Ето няколко простички теста, които ще ви помогнат да определите качеството на ориза.
Тестове за проверка на качеството на ориза
- Тест с вода
Изсипете голяма супена лъжица ориз в купа със студена вода и разбъркайте активно. Ако оризът след известно време се утаи на дъното, всичко е наред. Ако зърната изплуват на повърхността, бъдете внимателни! - Тест с огън
Запалете клечка кибрит и поднесете към лъжица, пълна с ориз.
Фалшивият веднага ще се запали и ще мирише на изгоряла пластмаса!
- Тест в хаванче
Ако счукате няколко зрънца ориз в хаванче, истинският ориз ще се превърне в бяло брашно. От изкуствения става леко жълтеникава маса. - Тест с плесен
Ако искате да узнаете дали закупеният ориз е безопасен, сложете го в херметически затворен съд на топло място. След няколко дни истинският ориз хваща мухъл. Но фалшивият ще бъде като току-що закупен.Сега вече ще е лесно да разберете дали продуктът ви е качествен. Споделете непременно и с приятелите си!
Източник: zajenata.bg
Коментирай чрез Facebook