Салата „Слънчоглед“ , която ви предлагаме за празничната трапеза, се смята за една от най-оригиналните. Тя лесно може да надмине дори и основното ястие, не само по вид, но и по вкус.
Съставки:
300 гр. шпроти (или друга дребна риба ) от консерва
1 глава лук
1 щафетка топено сирене
4 яйца
200 гр.царевица от консерва
100 гр. чипс
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
100 гр. майонеза
Приготвяне:
Настържете белтъците от сварените яйца на едро ренде. Подредете ги в кръг върху подходяща чиния. Това ще бъде първият слой на салатата.
Нанесете малко количество майонеза.
Нарежете на полумесеци лука. Мариновайте го в оцет, смесен със захар. След 20 минути изстискайте излишната течност и поставете лука върху белтъците.
Следва слой от пюрираната риба и майонезата. Може да замените рибата с черен дроб на треска.
Четвъртият слой е от топено сирене. За целта го стрийте добре, като предварително го сложите във фризера за 10 минути.
Следват настъргани жълтъци, объркани с с майонеза.
По ръба на салата подредете царевицата. От чипса направете венчелистчета.
Най-отгоре оформете от майонезата решетка и поставете половинки черни маслини – подобно на слънчогледовите семки!
Сервирайте вашия шедьовър добре изстуден.