салата слънчоглед

Такъв кулинарен разкош не се вижда често – научете се да правите салата слънчоглед (рецепта)

Салата „Слънчоглед“ , която ви предлагаме за празничната трапеза, се смята за една от най-оригиналните. Тя лесно може да надмине дори и основното ястие, не само по вид, но и по вкус.
Съставки:

300 гр. шпроти (или друга дребна риба ) от консерва

1 глава лук

1 щафетка топено сирене

4 яйца

200 гр.царевица от консерва

100 гр. чипс

1 ч.л. захар

1 с.л. оцет

100 гр. майонеза

Приготвяне:

Настържете белтъците от сварените яйца на едро ренде. Подредете ги в кръг върху подходяща чиния. Това ще бъде първият слой на салатата.
Нанесете малко количество майонеза.
Нарежете на полумесеци лука. Мариновайте го в оцет, смесен със захар. След 20 минути изстискайте излишната течност и поставете лука върху белтъците.
Следва слой от пюрираната риба и майонезата. Може да замените рибата с черен дроб на треска.
Четвъртият слой е от топено сирене. За целта го стрийте добре, като предварително го сложите във фризера за 10 минути.
Следват настъргани жълтъци, объркани с с майонеза.
По ръба на салата подредете царевицата. От чипса направете венчелистчета.
Най-отгоре оформете от майонезата решетка и поставете половинки черни маслини – подобно на слънчогледовите семки!
Сервирайте вашия шедьовър добре изстуден.

Не забравяйте да споделите с приятели, за да опитат и те това превъзходно мезе!
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply