Александрийски козунак

Всички вкъщи са луди по него, че дори и съседите се редят пред вратата – вижте как да си направите Александрийски козунак (рецепта)

Великден  идва, а вие не знаете как да изненадате семейството си? Приготвили сме ви рецепта за великолепния Александрийски козунак , която няма да остави никого безразличен.

Тази рецепта ни впечатли със своята уникалност. Получава се много нежен и ароматен сладкиш – опитайте и вие!

Съставки:

4 яйца

2 жълтъка

370 гр. захар

180 гр. масло

50 гр. мая

15 гр. ванилова захар

50 мл коняк

100 гр. захаросани плодове

100 гр. сушени череши

150 гр. стафиди

1 опаковка портокалови корички

щипка анасон

1/2 ч.л. индийско орехче

щипка кардамон

900 гр. – 1 кг брашно

1/2 ч.л. сол

370 мл топло прясно мляко

Приготвяне:
  1. От вечерта разбийте жълтъците, яйцата и захарта, изсипете затопленото мляко, добавете маята и разтопеното масло. Разбъркайте добре всички съставки и оставете за 8-12 часа при стайна температура.Александрийски козунак
  2. Разбъркайте анасона, кардамона, портокаловата кора и коняка. Загрейте леко коняка и оставете ароматите да киснат там в продължение на 10 минути. Добавете конячната смес към сместа с яйцата, заедно с ванилената захар и солта. Брашното пресейте и го добавете към останалите съставки. Тестото се меси с ръце в продължение на 15 минути. За да не лепи по ръцете, намажете го с растително масло.Александрийски козунак
  3. Накиснете стафидите в коняка и ги подусшете, щом набъбнат. Добавете стафидите, захаросаните плодове и сушените череши в тестото.Александрийски козунак
  4. Тестото трябва да е меко. Поставете купата с тестото на топло, покрита с фолио, и го изчакайте да увеличи обема си 2-2,5 пъти.
  5. Прехвърлете тестото във форма/форми, така че да запълни 2/3 от обема, и го оставете да втаса повторно, докато стигне до 2 см под ръба на формата.Александрийски козунак
  6. Загрейте фурната на 200 градуса. Пъхнете вътре козунака и печете в продължение на 10 минути, след което намалете температурата на 180 и оставете тестото в продължение на 25 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.
  7. Извадете готовия козунак от фурната и го оставете във формата 10-тина минути. Обърнете козунака на една страна върху дебела кърпа. Трябва периодично да го обръщате от едната на другата страна, така че да не спадне.
  8. Украсете го с подходяща глазура.
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply