Свикнали сме да ползваме лука в готварството, но всъщност той крие още много неподозирани възможности.
Днес ще ви разкрием някои от най- уникалните качества на лука , които ще го издигнат в очите ви:
Лучените люспи в супата са направо супер продукт! Те ще придадат на бульона богат цвят и прекрасен аромат, а ако добавите и гъбки, ммм…
Препоръчваме да опитате.
Свойствата на лука
- Лукът перфектно премахва нагара от тенджери, тигани, скари, грил! За да се отървете от мръсотията, натрийте мястото с прясно разрязан лук. След това изплакнете добре с вода и препарат за чинии. Сокът от лук неутрализира миризмата на изгоряло и почиства повърхността! За да не изсъхна разрязаният лук, както често се случва, го поставете в чиния върху сол.
- Сокът от лук е в състояние да премахне потни петна от дрехи ! Нанесете сок върху петното, оставете дрехата да преседи така, след което изперете както обикновено. Ще бъдете приятно изненадани, жълтото ще изчезне! Лукът е и мощно средство срещу комари, мравки и други насекоми. Изсипете в купа вода, хвърлете вътре нарязан на кръгчета лук. Насекомите ще стоят настрана от това място!
- Лукът помогне да се справим със замърсявания на повърхността на обувките. С лук може да почистите подметки, текстил, кожени обувки. Излизат дори упорити петна от трева!
- Благодарение на своите антибактериални свойства, лукът помага при ухапване от насекоми и облекчава дразненето във възпалената повърхност на кожата.
- Отвара от лучени люспи облекчава болки в гърлото и намалява подуването. Можете да го пиете с мед, ефектът е голям!
- Лечебните свойства на лука нямат край! От смлян на каша лук можете да направите маска за мазна кожа: лукът ще подейства потискащо на мастните жлези, кожата ще стане суха и възпалението ще изчезне. Много добре действа отварата от лучени кори на кожата на главата: премахва пърхота, добавя обем на косата, укрепва растежа й. Препоръчително е да изплакнете косата с тази отвара след използването на конвенционален шампоан! Лечебните свойства на луковицата са известни на всички, но много от нас не ядат лук заради миризмата. Ще ви е интересно да научите, че характерната миризма на лук или чесън лесно се отстранява, ако хапнете няколко ореха, бадема или кедрови ядки. Това действа по-добре от ароматизатор за уста и е много по-полезно!
Ако изсушите лук на малки парченца, може да го добавите към несладки печива като естествен аромат ! Поставете парче от лук в плика с брашно и брашното ще придобие апетитен аромат – приготвените с него домашни хляб, хлебчета и солени пайове ще са уникално вкусни …
Източник: zajenata.bg
Коментирай чрез Facebook