Трудно е да се каже дали това е наистина ястие от циганската кухня или е наречено така, защото в състава си е многопластово като мистериозния номадски народ …
Което и да е от двете, ще ви признаем честно – никога преди не сме правили такива сочни кюфтета!
ПРОДУКТИ:
700 гр. смляно говеждо месо
1/2 хляб
3 средни глави лук
2 големи скилидки чесън
3 средни домата
по 1 малка връзка магданоз и копър
150 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
2 с.л. слънчогледово олио
ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете хляба и го напоете в млякото. Пасирайте лука и чесъна, добавете солта, млякото и хляба и отново разбийте до гладка смес. Получената маса изсипете в каймата.
Обелете доматите, като преди това ги пуснете за няколко секунди във вряща вода, и ги нарежете на малки кубчета. Накълцайте ситно зелените подправки и ги смесете с доматите. Оставете ги да престоят малко така, като излеете получения сок.
Смесете доматите с мляното месо. От получената маса оформете средни кюфтета и ги поставете върху намазана с олио тава. Печете на 220 ° С в продължение на 25-30 минути.
Възнаградете се за вечеря с тези вкусни, сочни, нежни кюфтенца – истинска наслада! Поднесете ги с любимия си сос!