Освен безкрайна Божествена духовност, от манастирите бихме могли да си тръгнем и с някоя рецепта за вкусно ястие, изпитана и древна, като тази за имамбаялдъ
Рецептата за вкусната имимбаялдъ е патент на манастирите от Света гора, Атон, където се намира и Славянобългарският манастир „Свети Георги Зограф“.
Рецептата е публикувана от монаха Епифаний, който от дълги години приготвя вкусна манастирска храна, а рецептите събра в книга, която е на пазара в чужбина, а вече и у нас. Тя е луксозна енциклопедия с интересни снимки и манастирски мъдрости.
Имамбайълдъ по манастирски от Света гора е невероятно вкусно ястие, което всеки може да сложи на домашната трапеза.
Необходими продукти за 5 порции:
5 патладжана – големи
4 глави кромид лук
1 глава чесън (поне 10 скилидки)
5 червени домати
зехтин или олио
1 връзка магданоз
сол, червен пипер, кимион, черен пипер
Приготвяне:
Измиваме патладжаните и белим кората.
Режем ги на половини по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме солта да извлече техния сок, който дразни бъбреците, жлъчката, стомаха.
След 3 или 4 часа измиваме патладжаните.
Оставяме ги да се дооцеждат, писаха в сайта наГигинския манастир www.svetogorie.com.
Може да ги наредите на кърпа или върху домакинска хартия, за да попие водата от тях.
През това време сгорещяваме мазнината и започваме да пържим изцедените патладжани от двете страни. Нареждаме изпържените патладжани в тава. Докато пържите патладжаните, можете да нарежете на ситно кромид лук и чесънът, заедно с подправките. Смелете или минете на рендето червените домати.
Задушете двата вида лук в мазнина. Прибавете смлените домати и подправките. Задушете още малко. С тази смес залейте наредените в тавата патладжани и сложете във фурната.