Днес от Girl.bg сме ви подбрали най-вкусната рецепта за пукани чушлета, които можете да си направите за зимата или да ги консумирате веднага, след като поемат от марината. Ето я и самата рецепта:
Морковите се нарязват на дребно или на кръгчета.
Чесънът се изчиства и се нарязва на филийки.
Отрязват се дръжките на чушките.
Нарязва се копърът.
В тенджера се приготвя марината от оцета, солта, захарта и олиото и се разбърква, докато се разтопят солта и захарта.
Пукат се леко чушлетата на котлона и веднага се пускат в тенджерата с маринатата. Така се процедира с всички чушлета.
След това се вадят от тенджерата и се нареждат в бурканчета, като се смесват с чесъна, морковите и копъра. След като се наредят по бурканите, се слага маринатата на котлона и след като заври, с нея се заливат бурканите, веднага се затварят с капачки и се обръщат надолу.
Тези от бурканчетата, които случайно не са се вакуумирали, се слагат в хладилника и те се отварят първи, а другите се прибират за зимата.
За лятото за директна консумация се правят по същия начин, в по-малка доза, без да се сгорещява после маринатата:
300 гр. чушлета,
100 гр. моркови,
1 глава чесън,
няколко стръка копър,
150 гр. оцет,
55 гр. захар,
25 гр. сол,
2-3 с.л. олио.