рецепта за пастицио

Една приятелка работеше в Гърция и ми каза тази рецепта за пастицио – трябва да я пробвате!

Необходими продукти за това пастицио:

500 грама букатини номер 9 (спагети с дупка в средата)
1 глава лук
2 меки домата
500 грама кайма
1 морков
сол и черен пипер
5 грама кимион
2-3 стръка пресен босилек
1-2 стръка пресен риган
щипка чубрица
1 супена лъжичка зехтин
100 милилитра доматен сок

За заливката:

60 грама краве масло
350 милилитра прясно мляко
1-2 супени лъжици брашно
200 грама настъргана моцарела

Начин на приготвяне:

Сварете, прецедете и разделете пастата на две равни части. Първата половина наредете по дължина в правоъгълна тава.

Запържете в зехтина нарязаните на ситно лук, морков, домати, добавете каймата, подправките, доматения сок и разбъркайте. Оставете сместа да къкри за 10 минути и свалете от котлона. Изсипете я върху букатините, сложете останалата част от тях и поръсете с настърган кашкавал. Направете бешамелов сос като запържите брашното в масло и разредите с млякото. Залейте с него пастата и запечете в загрята фурна до златиста коричка. Поднесете ястието топло, поръсено с нарязани пресни подправки по избор.

Добър апетит и споделете рецептата с приятелите си!
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply