Едва ли има много рецепти за сладкиши, в които една от основните съставки е изварата.
Този десерт е един от най-вкусните, които някога сме пробвали, и сме сигурни, че ще го харесате и вие.
Продукти:
Трябва да приготвите бели топчета, като за целта може да използвате:
240-250 гр извара
2 жълтъка
50 гр кокосови стърготини
50 гр захар
3 суп. л. нишесте
За шоколадовото тесто:
4 бр яйца
60 гр захар
50 гр шоколад
2 суп. л. брашно
2 суп. л. нишесте
бакпулвер – колкото се побира на върха на нож
3 суп. л. какао
щипчица сол
За глазурата ще имате нужда от:
120 мл. пр. мляко
50 гр захар
25 гр масло
100 гр шоколад
При приготвянето на белите топчета трябва да разтриете хубаво с ръце изварата, захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. С мокри ръце се оформят топчета – на големина трябва да са горе-долу колкото лешници. Подреждат се на дъното на тавата, която предварително да е намазнена и посипана с брашънце.
За тестото жълтъците се разбиват с 30 грама захар – целта е сместа да побелее. Добавят се стопеният шоколад, брашънцето, нишестето, бакпулвера, солчицата и какаото.
Отделно в друг съд се разбиват белтъците на сняг и се слагат останалите 30 грама захар.
Внимателно белтъците се прибавят към сместа с жълтъците. Важно е да се бърка в една посока. Получената смес се излива върху белите топчета и десертът се пече на 175 градуса. Глазурата също се приготвя лесно: всичко се смесва без шоколада и се вари в касерола с дебело дъно.
След като леко се сгъсти, маха се от огъня и се прибавя шоколадът. С получената глазура охладеният сладкиш се залива и може да се сервира.