Предлагаме ви рецептата за невероятни лозови сарми с маслини.
Само като ги вкусим и все едно пак се връщаме на морето в Гърция. Правят се и много лесно, така че не се колебайте да ги захванете. Трябват ни:
четири глави лук,
три четвърти чаша олио,
чаша и половина ориз,
два лимона,
200 грама маслини,
лозови листа,
магданоз,
джоджен,
черен пипер,
сол на вкус.
Първо трябва да си обелим лука и да го сварим в подсолена вода. След това го оставяме да поизстине и си го нарязваме на ситно. После го смесваме заедно с ориза, магданоза, джоджена, черния пипер и солта на вкус.
И слагаме всичко това в една тенджерка.
Вътре в тенджерата слагаме също олиото и наливаме четири чаши вода. Захлупваме с капака тенджерката и оставяме да ври на печката, но на слаб огън, докато не видим, че водата е извряла. Тогава сваляме от котлона и прибавяме вътре сока от един лимон, заедно с нарязаните на ситно маслини. Разбъркваме хубаво и с тази смес започваме да си пълним и увиваме малките лозови сармички.
Щом ги увием, ги подреждаме в тенджера, заливаме ги отгоре с вода и ги оставяме да се варят на слаб огън. Стават приказни, много апетитни и вкусни, а това, че няма месо в тях, изобщо няма да го забележите.