тутманик

Чудех се какво да хапна и прерових тефтера на баба – такава вкусотия не бях опитвала, сега всеки ден си го правя!

Бързо, лесно, вкусно- този тутманик ще ви стане любим!
Необходими продукти:

200 гр. сирене
350 гр. брашно
170 гр. масло
1 яйце
1 жълтък
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
200 мл прясно мляко
1,5 ч.л. суха мая

Приготвяне:

Разтворете в топлото мляко захарта и сухата мая. Добавете яйцето, солта, 50 гр. меко масло, пресятото брашно. Замесете тесто.
Сложете тестото на топло място. Когато нарастне двойно, може да започнете да го обработвате. Разделете тестото на 7 равни части.
Разточете тънко парче тесто и го поставете в намазана с олио форма (20 х 25 см). Намажете с разтопено масло и поръсете обилно с настъргано сирене.
След това покрийте с втора кора от тестото. Намажете само с разтопено масло. Продължете да редувате слоевете, като поръсване със сирене през един.
Последният слой не се поръсва със сирене, а се маже с разбит жълтък. След това нарежете тутманика на квадратчета, но без да ги разделяте. Покрийте с фолио.
Сложете го на топло място за 20-тина минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете втасалия тутманик за 40-тина минути, докато хване хубава червеникава коричка.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply