Пирог с месо бихме могли да приготвим, без да е нужно да чакаме специален повод. Това е едно изключително красиво и вкусно предложение.
Може да се приготви даже в обикновен делничен ден.
На връщане от работа е необходимо само да се отбиете по пътя за да купите няколко листа бутер тесто (с мая), а останалото е въпрос на техника. Каймата за приготвяне на пирога може да е каквато пожелаете: пилешка, телешка, свинска или смес. Получава се невероятно вкусно допълнение към обяда или вечерята, а освен това е и красиво!
Нужни продукти :
бутер тесто – 500 грама .
кайма – 500 грама .
кромид лук – 1 глава .
черен пипер (млян) – на вкус .
сол – на вкус
Приготвяне :
1. Размразеното тесто поръсете с брашно и го разточете, така че да се образува пласт с дебелина около 0.5 сантиметра.
2. С помощта на чаша изрежете кръгове от тестото.
3. Нарежете лука колкото е възможно по-ситно, смесете го с каймата и добавете сол и пипер на вкус.
4. Сложете от плънката на всеки кръг, сгънете на половина и след това още веднъж на половина.
5. Получените триъгълници, поставете в кръгла тавичка за печене, намазана предварително с масло. Първо, оформете най-външния кръг, след което се придвижвайте от стената навътре към центъра на формата.
6. Покрийте пирога с чиста кърпа и го оставете да престои в продължение на 10-15 минути. След това намажете “Хризантемата” с разбит яйчен жълтък и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35 минути. Ефектен пирог може да се приготви и със сладък пълнеж, например с нарязани на парчета ябълки, поръсени с канела и захар.