Свинското бонфиле може да бъде приготвено по много интересни начини – от обичайните пържоли до различни видове кюфтета.
Но днес сме ви приготвили една наистина специална рецепта, която ще ви стане постоянен фаворит – свинско по Нюрнбергски. Така приготвят в Германия свинското още от XIV век и са го поднасяли на трапезата на благородниците. Оригиналната рецепта предполага скъпи подправки (например шафран) и разбира се – печене във фурна.
Ние адаптирахме малко рецептата и в резултат месото се получи изключително меко, умерено солено и изумително сочно!
Съставки:
800 гр. свинско месо (бонфиле)
сол на вкус
5 глави лук
червен пипер на вкус
20 зърна черен пипер
4 с.л. зехтин
50 гр. сушени кайсии
50 гр. сушени сливи
50 гр. стафиди
1 чаша тъмна бира
2 бр. дафинов лист
Приготвяне:
1. Измийте свинското, подсушете го с кърпа, поръсете със сол и червен пипер. Пъхнете го да се маринова в хладилника за най-малко 8 часа.
2. Лука нарежете на големи пръстени, а сушените плодове залейте с вряща вода.
3. Нарежете месото на 10-12 парчета, всяко отново посолете и поръсете с червен пипер разрезите.
4. На всяко парче сложете 2 зърна черен пипер и лучени кръгчета.
5. Намажете квадратна форма за печене с 2 супени лъжици зехтин, наредете месото като хармоника и намажете с останалата мазнина.
6. Разпределете равномерно в разрезите сушени кайсии, стафиди и сливи. Залейте месото с бирата, добавете дафинов лист.
7. Пъхнете го във фурната, предварително загрята на 170-190 градуса, и печете в продължение на 120 минути. Тази разлика в температурата за печене се обяснява с индивидуалните особености на всеки фурна. Уверете се, че месото не загаря, а като се появи коричка, намалете температурата.