Нужни са следните продукти:
- 1 кисела зелка около килограм
- 1 кг.свинско месо шарено не тлъсто (от врата е подходящо)
- 1 праз лук
- 1 морков
- 2 пресни домата
- 1 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- 4 с. л. ориз
- 2 яйце
- 100 гр. кисело мляко
- 3 с. л. олио
- сол и оцет, 2 дафинови листа и 10 зърна черен пипер за водата в която се вари зелката
Начин на приготвяне:
Зелката се поставя на масата и внимателно се разтварят 5 или 6 листа , като сърцевината се отрязва.
След това поставяте в тиган с незалепящо покритие накълцаното месо, редно е да е без допълнително мазнина, защото месото ще си пусне. Когато водата от месото се поизпари се добавя, бяла част от праз лука, настърган морков, подправки и се осолява. Добавя се ориз и червен пипер. След като се поизпържи всичко се добавя и нарязаното на ивици зеле от вътрешността на зелката и обелени и нарязани домати.След като всичко остане на мазнина се прибавя разбитото яйце и белтъка от другото, то е за спойка на плънката, да не се пръска.
Така приготвената плънка се слага на мястото на сърцевината и по обратен ред загръщаме с листата зеле. Завързваме с готварски конец и слагаме в глинен съд с капак заедно с армеена чорба
Печем във фурна за около 1 час. Макар и под капак, зелката се запича и добива готовност и приятен външен вид.
От останалата течност след печенето се прави сос, като и се добавя лъжица размито брашно и около 100 гр кисело мляко с разбит в него останалия жълтък.
Оставяте на котлона за няколко мин. като се внимава да не заври и да се пресече яйцето.